Important troballa a Alcoi
Un grup d’especialistes de la Universitat Politècnica de València, juntament amb l’empresa ARPA Patrimonio, ha realitzat un descobriment significatiu. Després de mesos de recerca àrdua utilitzant tecnologies de geolocalització d’avantguarda, van aconseguir identificar el lloc exacte on es va col·locar la primera pedra de l’emblemàtic Edifici del Viaducte. En aquesta localització envellida, també es va trobar un cofre que contenia un exemplar de premsa datat el 23 d’abril de 1923 i monedes d’aquella època.
La cerca de la primera pedra
El repte enfrontat pels investigadors va ser trobar l’habitacle on es va dipositar el cofre. Tot i això, el cofre i el seu contingut romanen absents. És rellevant assenyalar que transcorregueren prop de set anys des de la col·locació de la primera pedra fins a l’inici de les obres de l’edifici actual de la Universitat Politècnica de València. Això fa que la pèrdua o el robatori del cofre siguin possibilitats més que viables.
Experts en la matèria
L’equip de recerca va estar format per experts internacionals famosos, que tenen un ampli currículum de projectes d’èxit, entre els quals destaquen les icòniques coves d’Altamira, els jaciments d’Atapuerca, la Catedral de València i la recerca de les restes de García Lorca. Un dels investigadors principals, Fernando Buchón, és un acadèmic del departament d’Enginyeria Cartogràfica, Geodèsia i Fotogrametria de la Universitat Politècnica de València. Buchón va ser responsable de realitzar escanejos tridimensionals tant de la façana com de l’interior de l’edifici, a més d’analitzar fotografies i material fílmic d’Armand Guerra, corresponent al mateix any de la col·locació de la primera pedra.
Tècniques d’exploració
Així mateix, es va fer servir la tècnica de georradar, dirigida per Francisco García, catedràtic de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Geodèsica, Cartogràfica i Topogràfica de la Universitat Politècnica de València. Aquest mètode va permetre revisar acuradament l’àrea de l’edifici on es podria trobar la primera pedra, tant a la superfície del paviment exterior com al gimnàs actual. Segons Fernando Buchón, la combinació d’aquestes tècniques innovadores va facilitar identificar el millor punt per excavar, resultant en el descobriment al costat de la paret del gimnàs.
Un llegat per al campus d’Alcoi
L’àrdua tasca d’investigació ha fet que el campus d’Alcoi a la Universitat Politècnica de València decideixi crear un espai commemoratiu a la localització exacta de la troballa. Pau Bernabéu, director del campus, va comunicar que es netejarà la zona i es deixarà al descobert l’àrea on hi havia la caixa de plom. A més, es planeja instal·lar una vitrina que exhibeixi documentació relacionada amb la col·locació de la primera pedra, la celebració del centenari i el procés investigatiu realitzat.
Un museu en el futur
Aquests elements formaran part d’un futur museu al campus d’Alcoi, que també contindrà records d’importants figures històriques, com l’alcalde Evaristo Botella o el poeta Joan Valls, que van unir la història a les antigues cel·les durant períodes convulsos.