Un Esdeveniment Sense Precedents
La darrera edició de la BioMARató ha revelat la presència de diverses espècies marines tropicals i subtropicals a les aigües catalanes, un fet sorprenent que ha captat l’atenció dels científics i naturalistes. Centenars de voluntaris s’han unit a aquesta iniciativa, que busca documentar la biodiversitat marina, i han recollit dades valuoses al llarg de sis mesos.
Troballes Notables
Entre les descobertes més destacades, s’inclou el cuc de foc (Hermodice carunculata), observat per primera vegada al parc submarí del SES de Tarragona, i l’estrella de mar porpra (Ophidiaster ophidianus) a l’Ametlla de Mar. El cuc de foc, que pot arribar a mesurar fins a 30 centímetres, és un poliquet amb pèls urticants que mai abans havia estat vist a la costa catalana.
Impacte de l’Escalfament Marí
A més de les noves espècies, la BioMARató ha posat de manifest un increment d’espècies invasores, un indicador preocupant de l’escalfament global i els canvis en els cicles biològics. Per exemple, s’ha observat una ovulació prematura de les gorgònies i una floració anticipada de la posidònia.
Récord de Diversitat
Amb un total de 1.731 espècies registrades i més de 91.000 observacions a la plataforma MINKA, la BioMARató d’aquest any ha establert un nou rècord. Coordinada per l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), l’esdeveniment ha mobilitzat més de 480 voluntaris dedicats a la preservació i estudi de la biodiversitat marina.
Novetats en la Fauna Marítima
Entre les espècies que han aparegut per primera vegada, destaca el peix lloro atlàntic, així com la salpa brasilera (Kyphosus saltatrix), ambdues observades a diverses localitzacions de la costa. També s’ha identificat una alga invasora, Rugulopteryx okamurae, que ha estat detectada per primera vegada a Catalunya al port de Llançà.
Alteracions en els Cicles Naturals
L’esdeveniment ha revelat canvis significatius en els cicles biològics d’algunes espècies. A Llafranc, s’ha registrat una ovulació anticipada de la gorgònia vermella (Paramuricea clavata), i a l’Ametlla de Mar, la Posidònia oceànica ha començat a florir gairebé dos mesos abans del que és habitual. A més, s’ha observat el blanqueig de coralls, un fenomen preocupant que afecta la reproducció d’aquests organismes.
Observacions Curioses
La participació ciutadana ha permès registrar fenòmens poc habituals, com la floració de la corretjola (Cymodocea nodosa) a l’Ametlla de Mar, així com la presència de falses percebes ratllades (Conchoderma virgatum) a la Costa Brava. A més, s’ha documentat la captura accidental d’un tauró pelegrí (Cetorhinus maximus), una espècie d’interès per a l’estudi dels seus patrons migratoris.
Una Mirada Cap al Futur
Amb l’augment de la temperatura de l’aigua i les alteracions en la biodiversitat, la BioMARató no només serveix com un instrument de recerca científica, sinó que també és un recordatori de la importància de la conservació marina. La participació activa de la comunitat és essencial per afrontar els reptes que presenta el canvi climàtic i preservar el nostre patrimoni natural per a les futures generacions.