Maria Teresa Garrigosa: una veu per a les oblidades
La soprano Maria Teresa Garrigosa, nascuda a Barcelona el 1961, ha dedicat la seva vida a la música, combinant les actuacions en directe amb la docència al Conservatori de Vila-seca. La seva passió per la recerca musical la va portar a escriure una tesi doctoral sobre les compositores catalanes del segle XIX, un treball que ha revelat un patrimoni desconegut fins ara.
Un descobriment sorprenent
La seva aventura com a investigadora va començar de manera inesperada l’any 1998, quan, en la seva recerca de repertoris per als seus alumnes, va ensopegar amb una obra signada per ‘Hensel’. Aquesta peça es va revelar com una creació de Fanny Mendelssohn, la germana del famós compositor Felix Mendelssohn, un fet que va sorprendre Garrigosa i va encendre la seva curiositat per la música femenina.
Un concert revelador
El 2005, Garrigosa va presentar un concert dedicat a les compositores alemanyes, on va rebre un consell del Mestre Gargallo sobre un cicle de cançons d’Isabel Güell, una figura desconeguda en el panorama musical català. Aquesta revelació la va portar a interpretar les seves obres, descobrint així que les dones també havien deixat empremta en la música de l’època modernista.
El repte de la recerca
Garrigosa va començar la seva recerca amb dificultats, ja que inicialment només trobava obres d’homes. No obstant això, amb paciència i dedicació, va aconseguir accedir a arxius i biblioteques, com la Biblioteca del Conservatori de Barcelona i la Biblioteca de Catalunya, on va poder recopilar informació valuosa sobre les compositores del seu país.
Un patrimoni a descobrir
Malgrat els avenços, Garrigosa reconeix que queda molt per fer en la difusió d’aquest patrimoni. El 2008, va presentar un projecte amb obres inèdites de dones compositores a Llorenç Balsach, qui va respondre amb entusiasme, resultant en la gravació de cançons de diverses compositores catalanes. Aquest esforç va culminar amb un segon àlbum el 2014, ampliant així el seu llegat musical.
Investigació en arxius
Recentment, Garrigosa ha realitzat recerques a l’Arxiu de Vilafranca, on ha trobat obres de les germanes Lara i d’altres compositores. Amb la intenció de continuar la seva investigació després de la seva jubilació, el seu objectiu és catalogar les compositores catalanes fins a la Guerra Civil, preservant així el seu llegat.
Un nombre sorprenent
Actualment, ha identificat al voltant d’un centenar de compositores catalanes que van néixer entre 1810 i 1901. Aquestes figures, sovint oblidades, van contribuir significativament al panorama musical, demostrant que la música era una part integral de les seves vides i interessos.
Una conferència per reivindicar
El dissabte, Garrigosa presentarà una conferència titulada ‘Les compositores catalanes dels segles XIX i XX’ en el marc del cicle ‘A L’Agrícol parlem de música’. A l’esdeveniment, compartirà les obres de diverses compositores i les raons que l’han motivat a recuperar aquest patrimoni musical, que forma part de la rica història de la música catalana.
Un diàleg entre música i poesia
Amb aquest esdeveniment, Garrigosa espera no només donar a conèixer les compositores que han quedat en l’oblit, sinó també establir un diàleg entre la música i la poesia, destacant la importància d’aquestes veus femenines en la història cultural de Catalunya.
A través de la seva dedicació i passió, Maria Teresa Garrigosa ens recorda que la música no només és un art, sinó també una forma de recuperar i celebrar el llegat de les dones que han contribuït al seu desenvolupament al llarg de la història.