Descobrint les civilitzacions antigues i la fascinant història de l’orxata

El llegat de les civilitzacions antigues

Les civilitzacions antigues com els sumeris, els inques, les maies, els ibers i els celtes, destacaven pel seu ús de les llegendes per entendre els misteris de la naturalesa i comunicar valors socials i normes legals a la seva comunitat. Aquestes històries, carregades de significat, educaven i advertien sobre els perills, a més de traslladar amenaces sobre el que podria esdevenir si no se seguien els mandats dels déus.

La influència duradora de les llegendes

Cada regió hereta de les cultures que l’han ocupada prèviament. Atrevim amb admiració les construccions impressionants realitzades amb mètodes prototecnològics, encara utilitzem les seves infraestructures i modelem a la nostra manera llengües primitives. Tot i això, hem deixat de banda les llegendes, considerant-les obsoletes i ingènues. En aquesta era de la informació i la ciència, caiem ràpidament al parany de les notícies falses en xarxes socials sense qüestionar la veracitat de les fonts.

Rescatant tradicions amb història

Realment, hi ha un petit tresor que hauríem de protegir com una relíquia valuosa: l’orxata. Anar a prendre una orxata no només és gaudir d’una beguda refrescant, sinó una oportunitat de compartir un moment social saludable i sense efectes adversos. Viure l’experiència d”anar a prendre una orxata’ es converteix en una pràctica social tan valuosa com gaudir d’una tarda a l’aire lliure.

Gaudint l’orxata: una tradició estiuenca

Encara que podries beure orxata en qualsevol moment de l’any, consumir-la en època estival, específicament en llocs tradicionals com Cal Jijoneru, forma part dels costums estiuencs. Aquells que no gaudeixen de l’orxata tenen altres opcions delicioses com el Mitjà-Mitjà, el Sospir o el Cubanit, cadascuna amb combinacions úniques d’orxata i altres ingredients.

Un cop d’ull als Xixoners

Els Xixoners, siguin pertanyents a una cadena o de propietat individual, tenen en comú la tradició de produir i vendre productes com gelats i orxata. Xixona, un petit poble a Alacant, és conegut per la seva producció de torró. Els artesans locals, per diversificar l’economia concentrada estacionalment al voltant del Nadal, van començar a vendre gelats durant l’estiu.

La cadena La Xixonenca: un cas d’èxit

Fa més de mig segle, un grup de petits productors es van unir per crear instal·lacions comunes on produir gelats, torrons i orxata. Així va néixer La Xixonenca, una cooperativa que avui dia gestiona 900 establiments i reuneix més de 700 socis. És una història de perseverança i capacitat dadaptació que reflecteix lesperit emprenedor de la regió.

Converses lleugeres en prendre orxata

Passar la tarda en un Xixoner implica xerrades amenes, organitzar viatges o recordar vacances passades. Fins i tot pots parlar sobre l’etimologia de la paraula orxata, que deriva del llatí ‘hordeata’, que significa ‘aigua d’ordi’. Originalment, l’orxata es feia amb ametlles, un luxe que només els rics podien permetre’s, però amb el temps es va passar a utilitzar la xufa, especialment a la regió de València.

La llegenda de l’orxata

Tot i que hi ha històries documentades sobre l’evolució de l’orxata, és més divertit recordar la llegenda que diu que el Rei d’Aragó Jaume I, conegut com el Conqueridor, va tastar la beguda i la va anomenar ‘or, chata’. Aquest relat, encara que no té rigor històric, afegeix un element encantador a la rica tradició de l’orxata.

Related posts

Àrnica: Un Viatge Natural i Cultural pels Pirineus

Laureà Dalmau: Un Mèdic i Polític Gironí en el Recerca Històrica

Vallcarca, el nou epicentre de la lluita treballadora