Dificultats en l’empadronament i la denúncia de certs ajuntaments

Càritas denuncia les dificultats en l’empadronament

Les dificultats que certs ajuntaments posen en el dret de l’empadronament han estat novament denunciades per Càritas, en aquesta ocasió, per Càritas Catalunya, el dimarts 9 de juliol en la presentació de la memòria 2023 a la seu de Càritas d’Urgell. Segons Francesc Roig, president de Càritas Catalunya, “hi ha moltes persones invisibles que no estan empadronades i que viuen al nostre entorn.”

Drets bàsics vulnerats a la nostra societat

El dret de l’empadronament és només un dels drets bàsics vulnerats actualment a la nostra societat. Altres drets que també es veuen afectats són l’accés a un habitatge i a una feina dignes, així com uns ingressos mínims que permetin portar una vida digna. Malgrat les dades de la pobresa i l’exclusió social a casa nostra, la realitat és que només el 9,8% de les persones en situació de vulnerabilitat són perceptores de l’Ingrés Mínim Vital o de la Renda Garantida de Ciutadania (https://correccioencatala.cat/com-estructura-text-catala/).

Endarreriments en els pagaments de les subvencions públiques

A més de les dificultats en l’empadronament, també s’hi sumen els endarreriments en els pagaments de les subvencions públiques de la Generalitat, que estan portant a una situació límit les entitats del tercer sector social. L’arquebisbe Joan Enric Vives ha manifestat la importància d’una millora en la formulació de les convocatòries, les justificacions, els pagaments i el calendari per garantir la sostenibilitat econòmica de les entitats socials.

La vulneració de drets i la revolta social

Tota aquesta vulneració de drets ha portat Francesc Roig a denunciar que vivim sobre un teulat de vidre, molt fràgil, tan fràgil que en qualsevol moment pot saltar l’espurna de la revolta social, que ara mateix està continguda per l’economia submergida.

Dades rellevants de la memòria 2023 de Càritas Catalunya

La memòria 2023 de Càritas Catalunya revela dades rellevants sobre la pobresa i l’exclusió social. Destaca la feminització de la pobresa, ja que el 59% de les persones ateses són dones. A més, 1 de cada 2 llars ateses tenen infants i adolescents. El 50% de les llars ateses no tenen un habitatge digne i el 41% de les persones estan en situació administrativa irregular. També es destaca que el 22% de les persones ateses tenen una feina precària i el 46% estan a l’atur (https://materials.campus.uoc.edu/continguts/PID_00294231/index.html).

Canvi de model en la donació d’aliments

Els responsables de Càritas han manifestat que s’està produint un canvi de model en la donació d’aliments, passant de la distribució en espècie a la implementació de la targeta moneder. Aquest canvi de paradigma requereix una reflexió per part de Càritas per reorientar aquest servei vital (https://www.softcatala.org/resum-de-textos-en-catala/).

Participants en la presentació de la memòria 2023

En la presentació de la memòria 2023 de Càritas Catalunya també hi han participat Mn. Josep M. Mauri, vicari general del bisbat d’Urgell; Josep Casanova, vicepresident de Càritas Catalunya i director de Càritas Urgell, i Marta Fortuny, coordinadora de l’Àmbit Social de Càritas Catalunya i vicedirectora de Càritas diocesana d’Urgell.

Related posts

La Festa de la Glòria: Un Començament Vibrant a Alcoi

La Pèrdua d’un Líder Espiritual: Reflexions sobre el Papa Francesc

Sant Jordi 2025: La Festa de les Roses i Llibres Amb Noves Restriccions