Introducció
El cinema és un art que ha evolucionat al llarg de més de segle. Als seus inicis, va ser una indústria que marginava les dones, altres races i diferents ideologies. Tot i això, actualment, el cinema s’ha convertit en un refugi per a la diversitat, on totes les minories estan representades en sèries i pel·lícules.
Un camí cap a la igualtat
Avui dia, es produeixen continguts audiovisuals a tot el món i es brinden més oportunitats a persones tradicionalment excloses, com les dones i el col·lectiu LGTBQ+. Tot i que s’han aconseguit avenços significatius, encara queda molt per fer per trencar el sostre de vidre i aconseguir una igualtat real d’oportunitats a la indústria del cinema.
El reconeixement a les dones al cinema espanyol
Al cinema espanyol, les dones han obtingut importants reconeixements en els darrers anys. Per exemple, Estíbaliz Urresola va guanyar el premi Goya a la millor direcció novell per la seva pel·lícula ‘20.000 especies de abellas’. Aquest premi ha estat guanyat per dones de manera consecutiva des de l’any 2017. Tot i que aquests èxits són significatius, és important seguir treballant perquè les dones tinguin més oportunitats i siguin reconegudes en totes les categories dels premis Goya.
El talent femení traspassa fronteres
El talent de les dones directores espanyoles no es limita només al cine nacional. Directores com Arantxa Echevarría, amb la seva pel·lícula ‘Chinas’, i Pilar Palomero, amb ‘La Maternal’, han aconseguit èxit tant a nivell nacional com internacional. Fins i tot Carla Simón va guanyar l’Ós d’Or a la Berlinale amb la seva pel·lícula ‘Alcarràs’. Aquestes històries autobiogràfiques donen veu a col·lectius que abans no tenien representació al cinema.
Desafiaments i avenços a la indústria
Tot i els èxits aconseguits, l’ocupabilitat de les dones al sector audiovisual encara és baixa. L’any 2015, només el 26% de les persones que treballaven a la indústria del cinema eren dones. Encara que aquesta xifra ha augmentat lleugerament en els darrers anys, encara queda molt per fer per aconseguir una veritable igualtat de gènere. Cal continuar treballant per trencar el sostre de vidre i garantir que les dones tinguin les mateixes oportunitats que els homes al cinema.
El paper de la societat i les administracions
La societat i les administracions tenen un paper fonamental en la promoció de la igualtat de gènere al cinema i en altres branques de la cultura. Cal continuar fent un esforç conjunt per garantir que totes les persones, independentment del gènere, tinguin les mateixes oportunitats en l’àmbit audiovisual. El talent i el treball han de ser els únics criteris per definir les persones com a professionals.
Conclusions
El cinema és una eina poderosa per promoure la diversitat i la igualtat de gènere. Encara que s’han aconseguit avenços significatius en els darrers anys, encara queda molt per fer per garantir que totes les persones tinguin les mateixes oportunitats a la indústria del cinema. És responsabilitat de la societat i les administracions continuar treballant juntes per aconseguir una veritable igualtat de gènere al cinema ia totes les branques de la cultura.