Evolució de les reserves hídiques d’estiu
Les reserves d’aigua dels embassaments situats en les conques internes de Catalunya han sofert una disminució notable durant aquest juliol, que ha estat sec. Després de quatre mesos de millores impulsades per les abundants pluges primaverals, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha reportat que la mitjana de capacitat dels nou pantans ha caigut al 33,81%, és a dir, prop de 236 hectòmetres cúbics d’aigua.
Amb una capacitat total de 694 hm³, aquests embassaments comprenen diversos exemples com Darnius Boadella, Sau i Susqueda, entre d’altres. Al començament de la temporada estival, les reserves havien superat el 37% després d’un repunt significatiu, que contrastava amb la severa sequera que va assolir Catalunya durant gairebé dos anys.
Impacte de la sequera i del clima
A principis de març de 2024, les reserves havien caigut fins al 14,33%, el punt més baix enregistrat. Amb una certa recuperació, a finals d’abril es van elevar al 18%, i al maig van quasi duplicar-se en assolir el 30%. No obstant això, la tendència recent s’ha tornat a capgirar, i ara les xifres indiquen un retrocés.
Les reserves actuals varien molt entre els embassaments, amb Darnius Boadella al 21,63% i Sau al 26,20%. En contraposició, Susqueda, que ha augmentat lleugerament, es troba al 41%. Encara que s’estigui experimentant una descens, la situació actual és millor que la que es vivia l’any passat, en què les reserves es trobaven al 27,5%.
Condicions climàtiques: un juliol singular
El mes de juliol ha estat marcat per condicions climàtiques especialment seques i càlides. El Servei Meteorològic de Catalunya ha registrat que gran part del territori ha viscut un juliol sec o molt sec, amb poques excepcions notablement plujoses al sud del Pirineu i en àrees puntuals de la depressió central.
Les tempestes associades a diverses DANA a l’inici del mes han aportat aigua en alguns sectors, però això no ha estat suficient per revertir la tendència. Els darrers dies de juliol han registrat temperatures mitjanes extraordinàriament altes, situant-se en els nivells més alts dels darrers vint anys.
Futur incert per a les reserves d’aigua
Ara per ara, els embassaments del sistema Ter-Llobregat, que abasteixen més de 200 municipis i milions de ciutadans al voltant de Barcelona, mantenen un nivell de reserves del 35,97%. Aquest descens respecte al 39,3% enregistrat fa un mes suggereix un panorama complicat per a l’estiu, notablement si es considera la tendència a llarg termini de sequera que afectarà la regió.
A mesura que ens endinsem en la temporada estival, la clausura de l’estiu presenta un repte per a la gestió de la aigua i la sostenibilitat ambientals a Catalunya, amb necessitats creixents i circumstàncies canviants que mereixen una atenció constant.