La Incògnita del Retorn
El president Carles Puigdemont hauria de tornar a Catalunya si es convoca una sessió d’investidura, malgrat el renovat risc de ser capturat i enviat a la presó? Aquesta qüestió, amb totes les implicacions, ha captat l’atenció dels que segueixen les complexes dinàmiques del panorama polític català en un estiu peculiar. La climatologia plujosa ressalta que aquesta estació, que sembla no haver començat del tot, ja ha consumit un terç del seu temps al calendari. Des de Junts per Catalunya, sostenen que el seu líder independentista, que es troba a l’exili des de finals del 2017, no tindria més opció que tornar. Si decidís no fer-ho, violaria la seva promesa, cosa que els seus detractors qualificarien com un nou incompliment. A més, deixaria el camí lliure perquè Salvador Illa, el seu competidor socialista, aconseguís la investidura.
Les Opcions de Salvador Illa
Salvador Illa, en aquest moment, sembla tenir més possibilitats de tirar endavant, malgrat les complicacions que comporta el pacte que està negociant amb Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Aquesta situació es complica per la insuficiència d’una oferta sòlida en termes de finançament, a més de la incertesa sobre si la militància republicana donarà suport a un possible preacord sota la direcció provisional de Marta Rovira.
El Retorn de Puigdemont segons Junts
Tornant al tema de Carles Puigdemont, segons les afirmacions predominants dins de Junts, el seu retorn és ineludible. Tot i les maniobres dels jutges del Tribunal Suprem, que busquen reinterpretar el delicte de malversació perquè no pugui ser objecte d’amnistia, s’anticipa que, en cas de detenció, els seus advocats sol·licitarien mesures cautelars urgents al Tribunal Constitucional perquè l’alliberin fins que es resolgui el fons de lassumpte. Tot i això, en els últims dies han sorgit veus en diversos àmbits, tant polítics com mediàtics i de la societat civil, que opinen que Puigdemont no hauria de permetre que l’anomenat ‘deep state’ finalment obtingui el que ha estat buscant: arrestar-lo i empresonar-ho en una presó espanyola.
La Dualitat de Persona i Institució
Durant aquests anys, Puigdemont ha evadit no només l’acció d’una justícia que considera injusta i revengista, sinó que també ha preservat la dimensió simbòlica i política de la institució que representa: la presidència de la Generalitat. L’Estat va intervenir aquesta presidència mitjançant l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. Per tant, sorgeix la qüestió de la interrelació entre la persona de Puigdemont i la institució de la presidència. La detenció de Puigdemont no només significaria el seu empresonament, sinó que també implicaria una nova suspensió i vulneració de la presidència de la Generalitat, un atribut reconeixible de la sobirania catalana, encara que sigui de manera limitada en el context del règim autonòmic espanyol.
El Context de la Sobirania
Si Catalunya fos un estat sobirà i independent, estaríem analitzant una situació completament diferent. Aquest statu quo és precisament el que es va qüestionar i alterar durant l’anomenada revolució dels somriures i el referèndum de l’1 d’octubre, esdeveniment que va tenir lloc durant la tardor del 2017. Hem de reconèixer que aquest tema és de vital importància, independentment de la postura que s’adopti.
Les Conseqüències del Retorn
Per tant, en avaluar el possible retorn de Puigdemont, cal considerar-ne tant la figura com la institució que representa. En cas que el Parlament el reinstitueixi com a president, la presidència seria restituïda en tots els sentits, cosa que no implica que les presidències de Quim Torra, Pere Aragonès o fins i tot de Salvador Illa siguin il·legítimes. Per il·lustrar això, podríem imaginar un escenari on, durant l’exili de Josep Tarradellas, es reinstaura el Parlament, però se n’impedeix el retorn, tot i que la presidència republicana es va mantenir activa durant gairebé 40 anys a l’exili.
Anunci d’un Retorn
Puigdemont ha manifestat que tornarà per a la investidura del proper president. La seva intenció és primer tornar per a la pròpia investidura i, segon, per a qualsevol possibilitat d’investidura. El marc inicial de l’amnistia, que no preveia les maniobres dels jutges, semblava permetre el retorn amb totes les garanties, assumint que persona i presidència quedarien completament restablides. La pregunta clau que s’amaga darrere aquest debat és, en efecte, si hi ha d’haver investidura i, en cas afirmatiu, de qui ha de ser aquesta investidura.
El Papel de Esquerra Republicana
En primera instància, la responsabilitat de facilitar la investidura recau a ERC, que ha de decidir si la candidatura ha de ser de Salvador Illa o de Carles Puigdemont. ERC hauria de pressionar d’alguna manera per garantir la investidura i que Puigdemont mantingui la seva promesa de tornar, cosa que alhora restabliria la presidència al parlament català. La manera com s’articuli el suport d’ERC a Puigdemont és crucial. Si us donen suport i després la candidatura a Illa no prospera, s’arriscaran a una crítica severa.
Les Decisions que Involucren ERC
Les decisions que prengui ERC sobre com procedir influiran en la percepció pública de les seves accions i en la relació amb l’independentisme. Si ERC escull recolzar Puigdemont, assegura una reconciliació amb ell, encara que això impliqui la seva detenció. En contrast, si no recolzen el seu retorn, estaran alimentant el descontentament i la separació a l’àmbit independentista.
La Possibilitat d’un No Retorn
En el cas que Carles Puigdemont decideixi no tornar en aquest moment, és evident que ERC, que busca constantment estabilitat en les seves aliances amb els socialistes i vol evitar unes noves eleccions, podria beneficiar-se de la seva permanència a l’exili. Aquesta dinàmica també beneficiaria Salvador Illa, que no hauria de bregar amb el complicat escenari de Puigdemont en un estiu ja embolicat per les seves pròpies complexitats.
Interessos Convergents
Els interessos d’ERC i del Partit Socialista de Catalunya (PSC) s’entrellacen i creen una pressió considerable sobre les oportunitats de retorn de Puigdemont. No obstant això, queda per veure si ser capaç d’evitar el seu retorn serà possible per a ells.
Reflexions Finals
La imminència de la investidura en el context actual i el mapeig dels interessos de cada partit situen Carles Puigdemont en una cruïlla. Les decisions que es prenguin les properes setmanes, tant per part de Puigdemont com d’ERC i Salvador Illa, marcaran el rumb futur de la política catalana. La qüestió central es mantindrà: qui ha de ser el beneficiari d’aquest joc polític i quines implicacions tindrà per a la cohesió de l’independentisme?