El Fotògraf Bill Owens: Retrat dels Suburbis Americans

Una Visió Nova dels Suburbis Americans

A finals dels anys seixanta, Bill Owens destacava com un dels fotògrafs més reconeguts dels Estats Units, gràcies a la seva cobertura de les protestes en contra de la guerra del Vietnam i del tràgic concert d’Altamont, on un jove afroamericà va ser assassinat durant la actuació dels Rolling Stones.

En aquella època, Owens va traslladar la seva família a una casa als afores de Livermore, Califòrnia, i va decidir retratar els seus veïns i amics per capturar l’aparent vida idíl·lica i perfecta dels suburbis. El 1972, va publicar l’aclamat llibre Suburbia, que recopilava 127 instantànies en blanc i negre, destacant un estil de vida peculiar.

Un Somni Convertit en Malson

La imatge clàssica de la vivenda unifamiliar envoltada de gespa, garatge i piscina s’ha popularitzat en diverses formes d’art i entreteniment, però darrere d’aquesta representació del suposat somni americà s’ocultaven clarobscurs que es van convertir a l’eix central de l’exposició Suburbia, que va estar en exhibició al CCCB fins al setembre del 2019.

S’acostuma a dir que, en aparença, els suburbis eren llocs ideals per criar els fills, amb espais verds, tranquil·litat i seguretat. Amb el pas del temps, però, es revelaria una realitat completament diferent.

El Somni Americà i la seva Evolució

La migració de les ciutats a l’àrea suburbana impulsada per l’expansió de l’automòbil va comportar l’augment de la contaminació i la formació d’un perfil social nou, els commuters. Aquest model de vida va ser adoptat pels baby-boomers que van tornar de la Segona Guerra Mundial a la recerca de noves oportunitats, però darrere de les barbacoes dominicals i les sitcoms, s’amagava una realitat marcada per la segregació racial i la discriminació.

La Llei de Drets Civils de 1964 va marcar una fita en la lluita per la igualtat, però la pràctica va demostrar ser un nou catalitzador de problemes a causa del persistent racisme a la societat de l’època.

D’un Somni a un Malson Èpica

En un context de canvis geopolítics i socials, la vida als suburbis es va transformar en un malson, alimentat per les pors i paranoies creades pel sistema que promovia aquesta suposada vida idíl·lica. Aquesta transició es va veure reflectida a la literatura i al cinema, amb l’aparició del gènere gòtic suburbà.

L’exposició presenta llibres i pel·lícules que exploren la decadència de la vida suburbana, juntament amb les fotografies impactants d’artistes com Gregory Crewdson, que destaquen el malson del somni americà amb detalls subtils que amaguen múltiples interpretacions.

Reflexions i Futur

L’exposició convida els espectadors a reflexionar sobre la informació presentada, destacant que, malgrat els desafiaments del model urbà, cada cop més famílies europees busquen la seva pròpia versió del somni americà a les urbanitzacions de la perifèria de les ciutats, enmig de un context de canvis dràstics a la societat i el medi ambient.

Per acabar, l’exposició planteja xifres impactants sobre el futur de la societat, tot indicant que els Estats Units es convertiran en un país de minories el 2044, i que un alt percentatge de municipis a la província de Barcelona presenten deficiències urbanístiques. Aquesta crida a l’acció incita els espectadors a no romandre indiferents davant els canvis que estan passant a la societat actual.

Related posts

Una Celebració Musical: Tradició i Innovació en Concert

Reflexions sota un cel de núvols: l’art i la natura

La Resiliència d’una Llibreria: Rebirth After the Flood