El Gramàtic Guibert i la seva influència en la cultura medieval catalana

La figura de Guibert, un personatge clau en la cultura medieval catalana

Els estudis recents realitzats pel catedràtic Jesús Alturo de la Universitat Autònoma de Barcelona han revelat que els escrits fins ara atribuïts a l’abat i bisbe Oliba en realitat van ser obra del gramàtic vigatà Guibert. Aquesta descoberta ha posat de manifest la importància d’aquest personatge en la cultura medieval catalana.

L’empremta cultural de Guibert a Catalunya

Gràcies a l’estudi de les particularitats gramaticals, lèxiques i estilístiques presents en els textos originals de caràcter jurídic signats per Guibert, Alturo ha pogut traçar l’empremta cultural que va deixar al territori. A més, s’ha atribuït a Guibert l’autoria d’obres llatines que fins ara eren anònimes o havien estat assignades a altres autors, com ara el bisbe Oliba.

Els textos atribuïts a Guibert

Entre els textos que s’han atribuït a Guibert hi figuren obres com el Poema fúnebre del comte Ramon Borrell de Barcelona, el Poema dels comtes enterrats a Ripoll i la Carta encíclica anunciant la mort de Bernat de Tallaferro, germà del bisbe Oliba. També s’ha descobert que Guibert va participar en la redacció de les constitucions de Pau i Treva, que van ser establertes per combatre la violència exercida pels nobles feudals contra els pagesos.

El llegat de Guibert

A més de la seva contribució en l’àmbit de la gramàtica i la literatura, Guibert també va ser responsable de l’edició crítica de les obres del poeta romà Virgili. La seva tasca va revitalitzar la llengua llatina i va demostrar un domini altíssim i una expressió clara i literària. Tot i que la seva presència pública es va reduir a partir de l’any 1030, Guibert va continuar sent estimat i respectat pels seus contemporanis.

La col·laboració amb Oliba i la seva desaparició pública

Guibert va mantenir una estreta col·laboració amb el bisbe Oliba fins a l’any 1030, quan la seva presència pública es va reduir significativament. Segons Alturo, aquesta desaparició podria haver estat causada per l’enveja d’un altre personatge destacat de l’època, Ponç Bonfill Marc. Malgrat això, Guibert mai va perdre l’estimació i el respecte dels seus més propers.

Homenatge a Jesús Alturo

Durant l’acte de jubilació del professor Alturo, el poeta Jordi Llavina va llegir uns sonets en homenatge al paleògraf. A més, es va presentar el llibre ‘Jesús Alturo i Perucho, filòleg, paleògraf, historiador de la cultura: breu biobibliografia’, que destaca les innovadores aportacions i la renovada metodologia de l’investigador.

Related posts

Àrnica: Un Viatge Natural i Cultural pels Pirineus

Laureà Dalmau: Un Mèdic i Polític Gironí en el Recerca Històrica

Vallcarca, el nou epicentre de la lluita treballadora