Desaparició sense rastre
Un dels exemplars més reconeguts de la xarxa de l’os bru, conegut com a Goiat, aparentment ha desaparegut sense deixar cap rastre durant dos anys. Aquesta sorprenent absència és assenyalada en l’informe anual de la xarxa, que inclou territoris com Catalunya, França, Andorra, l’Aragó i Navarra.
Presa de decisió
El plantígrad provinent d’Eslovènia i reintroduït als Pirineus el 2016 va ser vist per darrera vegada el 25 d’abril de 2022. El document argumenta que la manca d’activitat d’un mascle adult com Goiat durant tant temps és altament inusual.
Discussió al voltant del seu comportament
La missió de Goiat a la zona del Pirineu era incrementar la diversitat genètica dels ossos. No obstant això, l’ós va protagonitzar diversos atacs depredadors contra el bestiar local i fins i tot es va apropar perillosament a zones habitades del Pallars.
Polèmica i controvèrsia
Els atacs de Goiat, com el que va tenir lloc a Rivert el juny de 2019, en què va matar una cabra d’una explotació ramadera, van generar crispació en el sector ramader. Aquesta situació va requerir l’activació del protocol d’ossos conflictius i va motivar la proposta de la captura i repatriació de l’ós per part de diverses autoritats locals i regionals.
Diverses reaccions
Davant aquestes circumstàncies, diferents entitats i autoritats van expressar inquietud i van considerar la necessitat d’actuar. Tanmateix, la sol·licitud de captura i repatriació plantejada per algunes instàncies no es va materialitzar.
Conclusió
El parador de l’ós Goiat continua sent un enigma, provocant discussions i valoracions diverses. La seva absència i les controvertides situacions en les quals s’ha vist implicat han generat un debat actiu sobre el futur d’aquest exemplar emblemàtic i la coexistència amb les comunitats locals.