Una nova aproximació a la diplomàcia vaticana
La diplomàcia implica la gestió de les relacions internacionals i la negociació entre països i actors estatals. En el cas de la diplomàcia vaticana, sota el lideratge del papa Francesc, es destaca pel seu enfocament obert al diàleg i compromès amb la pau.
El papa Francesc ha reiterat la importància de la diplomàcia multilateral en els seus discursos i accions, promocionant la cooperació i el diàleg entre múltiples països o actors internacionals per abordar els desafiaments globals o regionals.
Construint relacions en un món globalitzat
En un món cada vegada més globalitzat, el papa Francesc ha emès diversos discursos que posen de manifest la necessitat d’una major fraternitat i solidaritat entre les nacions. Ha ressaltat que malgrat la proximitat que la globalització pot proporcionar, encara patim d’una manca de fraternitat que es tradueix en situacions d’injustícia, pobresa i desigualtat.
El papa ha expressat la preocupació sobre les noves ideologies dominants que fomenten l’individualisme difús, l’egocentrisme i el consumisme materialista, així com la seva contribució a l’afebliment dels lligams socials. Aquesta mentalitat del “descartament” condueix al menyspreu i a l’abandonament dels més febles, generant una convivència humana més basada en l’intercanvi pragmàtic i egoista.
Conseqüències dels conflictos i nacionalismes en l’era actual
El papa Francesc ha destacat que les conseqüències de la manca de fraternitat es manifesten principalment en conflictes armats i guerres que no només divideixen les persones, sinó també les nacions senceres. A més, ha alertat sobre l’aparició de nacionalismes tancats, exasperats i agressius, que han encès conflictes que es presenten com anacrònics i superats, però que continuen essent perillosament violents.
Des del punt de vista econòmic, el papa ha assenyalat com la guerra resulta més atractiva que la pau en termes de guany econòmic, però sempre a costa del benestar de les poblacions. El comerç d’armes, en particular, és una pràctica que implica diners tacats de sang innocent.
La importància de la negociació en la prevenció de guerres
En una entrevista amb el canal italià TG1, Mons. Paul Richard Gallagher, secretari vaticà per a les Relacions amb els estats, va tractar diverses qüestions internacionals des d’una perspectiva de la Santa Seu. Va condemnar un atemptat a Moscou com un acte terrible que destaca la presència d’elements destructius a les societats globals i va advertir sobre el perill d’inflamar tensions globals.
Gallagher va expressar la preocupació sobre la manca de confiança en les institucions internacionals com l’ONU, l’OSCE i la Unió Europea, que abans eren fonamentals per abordar els conflictes globals.
En relació a la guerra a Ucraïna, va subratllar la importància de treballar cap a la pau mitjançant la negociació i la construcció d’acords, posant en relleu que la defensa implica tant armes com l’establiment de relacions i l’enfortiment de les institucions.
Visió per un nou ordre mundial basat en justícia i solidaritat
Mons. Gallagher va plantejar la possibilitat d’un nou ordre mundial basat en els valors de justícia, solidaritat i cooperació entre les nacions com a via cap a un futur més pacífic. També va abordar la situació a Terra Santa, on va expressar suport per la solució de dos pobles i dos estats com una opció viable per assolir la pau en la regió.
Cal destacar que Gallagher va reconèixer els obstacles i dificultats presents a Cisjordània i a la regió de Gaza, però va subratllar la importància de buscar solucions polítiques a aquests conflictes a través del diàleg i la cooperació entre les parts implicades.