El Paper Fonamental de la Intel·ligència Emocional i la Resiliència al Personal Militar de l’Exèrcit de Terra Español

Anàlisi de Constructes Psicològics al Personal Militar

Un estudi de postgrau dut a terme a la Universitat de La Rioja per José Gabriel Soriano Sánchez ha investigat els aspectes psicològics d’intel·ligència emocional, empatia, resiliència i autoestima al personal militar de l’Exèrcit de Terra espanyol. La tesi, titulada ‘Avaluació dels Aspectes Psicològics a Membres de l’Exèrcit de Terra Espanyol’, es va realitzar en el marc del programa 283D Doctorat en Educació i Psicologia del Departament de Ciències de l’Educació, sota la direcció de Sylvia Sastre i Riba i ha rebut una qualificació d’excel·lent ‘cum laude’.

Resultats de la Investigació

La investigació es va dur a terme mitjançant una enquesta realitzada a 739 militars espanyols de diferents rangs, amb edats compreses entre 18 i 66 anys. Es va buscar identificar possibles diferències en els nivells d’intel·ligència emocional, empatia, resiliència i autoestima en funció de variables com a gènere, hàbits de consum, participació en missions internacionals, estat civil, nivell educatiu, anys de servei militar, entre d’altres.

A més, es va explorar la relació entre aquests constructes psicològics i variables com l’edat, el nombre de fills/es i les missions internacionals realitzades. Les troballes mostren la influència positiva de la resiliència en la intel·ligència emocional, empatia i autoestima, i com aquests alhora influeixen en la intel·ligència emocional.

Implicacions a la Formació i Desenvolupament Militar

Els resultats de la tesi ofereixen pautes importants per al disseny de programes de formació i entrenament militar que considerin la rellevància d’aquests aspectes psicològics en el personal de l’Exèrcit de Terra espanyol, amb la finalitat de promoure més benestar i aconseguir objectius institucionals clau .

Actualment, les demandes a nivell militar requereixen una gestió efectiva de rols, així com respostes adaptables a situacions canviants i, de vegades, d’alt risc. Per tant, es posa èmfasi en la importància de cultivar la intel·ligència emocional, empatia, resiliència i autoestima per enfortir la cognició, habilitats socioemocionals i comportament del personal militar, ja que aquests recursos psicològics positius ajuden a mitigar l’autoestima i disminuir l’aparició de manifestacions psicopatològiques, com ara l’ansietat i la depressió.

Importància de la Competència Emocional i Resilient al Benestar del Personal Militar

En resum, la tesi evidencia el paper crucial de la competència emocional, la resiliència i l’empatia en la salut i benestar del personal militar de l’Exèrcit de Terra espanyol, subratllant-ne la rellevància en el context de les operacions militars, així com en la vida quotidiana membres d’aquest exèrcit.

Related posts

Àrnica: Un Viatge Natural i Cultural pels Pirineus

Laureà Dalmau: Un Mèdic i Polític Gironí en el Recerca Històrica

Vallcarca, el nou epicentre de la lluita treballadora