Reconeixement a la Categoria d’Or
El president del Parlament de Catalunya, Josep Rull, va fer públic a principis de juliol que la reconeguda institució concedirà la Medalla d’Honor a la categoria més alta, la d’Or, al Monestir de Montserrat. Aquest guardó s’atorga per la tasca notable de l’abadia en la difusió de valors com la cultura, la pau i la justícia social. Rull també va subratllar la importància de Montserrat a la defensa de la llengua catalana, així com el seu suport a les llibertats col·lectives del poble català.
Indignació entre les Víctimes
Tot i això, aquest reconeixement ha trobat una forta oposició, ja que no compta amb el suport del Govern ni de diverses associacions de víctimes. Persones afectades han expressat el seu descontentament, assenyalant que el Monestir de Montserrat és conegut per ser el lloc on almenys 14 nens van patir abusos sexuals, fets que, segons les víctimes, van ser encoberts per les autoritats de l’abadia. Davant d’aquesta situació, aquells que han patit aquesta tragèdia dins de l’església tenen planejat presentar una carta als membres del Parlament, tot buscant revertir aquesta decisió.
Els abusos al Monestir
Al document que es presentarà a la Cambra, les víctimes aborden la profunda crisi d’abusos que s’ha gestat a l’abadia, perquè considera que Montserrat representa ‘la zona zero’ en aquesta problemàtica. S’esmenta Andreu Soler, el responsable dels escoltes, que hauria perpetrat abusos a almenys 12 menors al llarg de 30 anys. A més, un altre monjo benedictí de l’abadia, conegut com a pare V.T.M, també va confessar haver abusat de dos escolans a finals dels anys 70.
Omissions i Encobriments
A la seva carta, els autors denuncien que, en els incidents esmentats, l’alta direcció de Montserrat va optar per ocultar i silenciar els fets amb la intenció de prevenir un escàndol que pogués afectar la seva reputació. Quan va esclatar l’escàndol, amb denúncies com la de Miguel Hurtado, es va formar una comissió de transparència, la qual crítics assenyalen que va ser composta per persones elegides a dit pel monestir. Tot i la pressió de les víctimes per dur a terme una investigació independent, sembla que la comissió es va limitar a delimitar responsabilitats, culpant un mort mentre que l’abat d’aquell moment, Josep María Soler, va demanar disculpes encara que va reconèixer errors en els processos de supervisió.
Trucat a l’acció
El contingut de la carta emfatitza que una institució que admet l?existència d?un depredador sexual entre els seus membres té un deure moral ineludible de reparar el dany causat a les víctimes. En canvi, el que sembla haver passat va ser tot al contrari. Hurtado ha decidit recórrer a la jurisdicció civil per sol·licitar una compensació, però l’abadia ha imposat els seus obstacles, argumentant que els presumptes abusos han prescrit. La missiva acaba amb un fort crida al Parlament perquè reconsiderin la seva decisió i no segueixin ‘posant sal a les ferides’ dels afectats, suggerint que han de ‘posar-se del costat correcte de la història’ i revocar la medalla d’or al Monestir de Montserrat .