El Proto-fest rendirà homenatge al passat amb un concert de Fauré

Un Festival Commemoratiu Especial

El Proto-fest, un festival ben conegut, recordarà l’inici de la Batalla de l’Ebre a través d’un concert excepcional del Rèquiem de Gabriel Fauré. Aquesta actuació es durà a terme el dimecres 24 de juliol sota el títol ‘Pols’, una proposta que fusiona dansa i música per exposar la devastació provocada pels conflictes bèl·lics. Aquest esdeveniment s’emmarca dins dels actes commemoratius organitzats per l’Ajuntament de Tortosa, que inclou també un debat sobre la memòria històrica.

Recordant una Data Clau

A les 22.30 hores d’aquell dimecres, coincidint amb l’aniversari de l’inici de la Batalla de l’Ebre, recordem que aquesta va començar durant la nit del 24 al 25 de juliol de 1938. A l’escenari del Proto-fest s’estrenarà ‘Pols’, que no només representa un concert, sinó que es convertirà en una solemne commemoració en memòria de les persones afectades per aquesta batalla.

Una Reflexió Sobre la Destrucció

Mireia Andreu, la directora escènica de l’espectacle, descriu la pols que s’eleva amb cada explosió, convertint-se en un element omnipresent que s’introdueix a les ruïnes i es diposita sobre les tombes improvisades. Aquesta pols es transforma en un símbol del patiment, representant els somnis perduts, vides interrompudes i records esborrats. L’obra és, per tant, una potent metàfora sobre la destrucció i un recordatori continu sobre la vulnerabilitat de l’existència humana.

Un Concert Ple de Sentiments

La música del concert estarà interpretada per un quintet de corda acompanyat d’orgue, juntament amb una vintena de cantants. A més, el baríton Toni Fajardo i la soprano Mariam Ouacif seran els solistes de la nit. Els músics, dirigits per Francesc Valldecabres, interpretaran el Rèquiem de Fauré, una de les obres més belles i emotives que han estat compostes. Aquesta obra, creada l’any 1887, és plena de espiritualitat i dulçor, i segons Fauré, representa la mort com un moment de llibertat i aspiració a la felicitat postmortem.

Combinació d’Art i Música

A més de la música, l’espectacle incorpora elements de dansa contemporània, amb la participació del ballarí Marc Sans, mentre que el vestuari ha estat dissenyat per José Andreu, aportant així una dimensió visual i artística al missatge que es vol transmetre.

Debat sobre la Memòria Històrica

En relació amb els actes de commemoració, el dijous 25 de juliol es durà a terme una taula rodona titulada ‘Memòria, paisatge i pedagogia de la Batalla de l’Ebre’. Aquesta activitat tindrà lloc a les 18.30 hores al claustre del Casal Tortosí. L’antropòloga social Maite Hernàndez moderarà el debat, que comptarà amb la participació de reconeguts experts com Cinta Farnós, directora del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre; Antònia Díaz-Carvajal, doctora en Arqueologia i Antropologia Física; i Carme Maigí, coordinadora del grup de treball del Departament d’Educació i el Memorial Democràtic (DEMD-Ebre). A més, s’oferirà una actuació musical a càrrec d’Albino Tena, afegint un to especial a l’esdeveniment.

Related posts

Una Celebració Musical: Tradició i Innovació en Concert

Reflexions sota un cel de núvols: l’art i la natura

La Resiliència d’una Llibreria: Rebirth After the Flood