El renaixement acadèmic: estudiants més grans de la universitat

Una nova etapa de la vida educativa

Tradicionalment, l’entrada a la universitat es produeix al voltant de 18 anys, un període que marca l’inici de la vida adulta i l’establiment d’objectius personals. Tanmateix, aquesta fase no és exclusiva dels joves; Moltes persones redescobren l’educació al llarg de la seva vida, fins i tot després de 40, 50 o 60 anys, transformant la universitat en un espai per al creixement intel·lectual i l’autoexploració.

L’experiència d’estudiants majors a l’URV

A la Universitat Rovira I Virgili (URV), actualment 21 estudiants de més de 65 anys estan prenent títols oficialment, complint els mateixos requisits que qualsevol jove estudiant, des dels exàmens fins a l’obtenció de qualificacions. A més, hi ha 40 participants al programa URV Citizen, que ofereix un enfocament d’aprenentatge més flexible, permetent a aquells de més de 60 anys assistir a classes sense pressió d’exàmens o la necessitat d’un títol acadèmic.

Ciutadà URV: un pont cap al coneixement

L’Oficina d’Igualtat i Compromís Social (OICS) promou aquesta iniciativa, que pretén democratitzar l’accés a l’educació, independentment de l’edat acadèmica o de la història. Jordi Dili, vicerector de compromís social i sostenibilitat, destaca que el programa té més de 150 subjectes disponibles, permetent als participants triar de manera flexible, contribuint al seu desenvolupament personal.

Testimonis de vida i aprenentatge

Carme Rangil, als 70 anys, ha trobat una nova passió a la universitat. Estudis de filologia anglo -alemània i professor jubilat, estan immersos en classes de fotografia i arquitectura. Malgrat els reptes que s’ha enfrontat, com l’adaptació a les noves tecnologies, Carme veu el seu retorn a les aules com una oportunitat per enriquir la seva vida i connectar -se amb la realitat contemporània.

María Cristina: A Rediscovery Path

María Cristina Marcos, de 63 anys, també va decidir reprendre els seus estudis en economia després de la seva jubilació. La flexibilitat del programa Ciutadà URV li ha permès gaudir d’aprendre sense la pressió dels exàmens, cosa que li ha donat una experiència natural i enriquidora. La seva integració a l’aula ha estat fluida i aprecia l’entorn col·laboratiu amb estudiants més joves.

Reptes i reflexions de la formació continuada

Primitive Gutiérrez, un enginyer químic de 62 anys, va decidir estudiar història després de gairebé quatre dècades al món laboral. Malgrat les seves inseguretats inicials sobre el seu lloc a l’aula, ha trobat l’experiència positiva i enriquidora i reflexiona sobre la importància de les habilitats d’aprenentatge intergeneracional.

Més enllà dels estereotips

Gutiérrez desafia la idea que l’educació formal no és per a la gent gran, afirmant que mai no és massa tard per aprendre. Acaba que la universitat és un espai vital per al coneixement i la comunicació, essencial per mantenir -se actiu i crític en qualsevol etapa de la vida.

Un futur brillant per aprendre a qualsevol edat

L’experiència d’aquests estudiants més grans a l’URV demostra que l’educació no té límits d’edat. A mesura que més persones se senten motivades per tornar a les aules, un nou panorama educatiu obre que valora l’aprenentatge continu i l’intercanvi intergeneracional, enriquint tant els estudiants més grans com els seus companys de classe més joves.

Related posts

El Silenci Mediàtic Català davant la Recuperació d’Argentina

Controvèrsia al Baix Llobregat: Vox Frustra un Pla d’Accés Preferencial per a Immigrants

Un viatge de record: quatre amics en una aventura de 3.500 milles