El Tractat de Poissy i la Sobirania d’Aran

El Tractat de Poissy i la tornada a la sobirania catalanoaragonesa

Fa 711 anys, el dia d’avui el 1313, a Poissy, els representants diplomàtics de les corones de Mallorca-Rosselló i de Catalunya-Aragó van signar un tractat que va marcar una fita a la història d’Aran. Aquest tractat va tornar la sobirania del país d’Aran a la corona catalanoaragonesa, després d’haver estat envaït per la monarquia francesa el 1238 durant la campanya de conquesta catalanoaragonesa del País Valencià. El país d’Aran, que formava part del domini de la corona de Mallorca-Rosselló des del 1298, va ser adscrit al Principat de Catalunya després de la signatura del tractat.

La promulgació de la Querimònia

Tan sols uns mesos després de la signatura del tractat, el rei Jaume II va promulgar la Querimònia a Lleida el 23 d’agost del 1313. La Querimònia va ser un paquet de franqueses i privilegis atorgats a la societat aranesa per enfortir el vincle amb la Corona catalanoaragonesa. Aquesta carta magna d’Aran va establir la lliure i franca possessió dels aranesos de les seves muntanyes, sense servitud real i amb el lliure aprofitament de recursos naturals com ara aigües, pesca, pasturatges, caça i boscos.

La importància històrica de la Querimonia

La Querimònia va ser confirmada per tots els monarques de la Corona catalanoaragonesa i de la monarquia hispànica, i també pels Borbons del segle XVII. Malgrat el Decret de Nova Planta el 1717, que va derogar moltes institucions i privilegis als territoris de la Corona d’Aragó, la Querimònia va continuar sent reconeguda a Aran. Durant el segle XIX, el règim borbònic va tancar el Conselh Generau d’Aran el 1827 i va derogar la Querimònia el 1846, però la seva importància històrica i el seu llegat perduren fins avui.

Related posts

Detencions a Pallars Sobirà: un cas de tràfic de drogues

Facilitats de Mobilitat per a les Festes de Sant Jordi a Alcoi

El derbi català: un enfrontament clau amb horaris polèmics