Els aliments amb la pitjor qualificació en el sistema Nutriscore

El Nutriscore i la seva importància en l’avaluació nutricional

El Nutriscore és un sistema d’etiquetatge nutricional que ajuda els consumidors a avaluar la qualitat nutricional dels aliments de manera ràpida i senzilla. Aquest sistema classifica els productes en una escala de cinc lletres, des de l’A (millor qualitat nutricional) fins a l’E (pitjor qualitat nutricional). Utilitza un algoritme que té en compte diversos factors, com ara el contingut de greixos, sucres, sal, proteïnes i fibra.

Els aliments amb qualificació E en el Nutriscore

Begudes ensucrades

Les begudes ensucrades, com els refrescos i els sucs de fruites amb alt contingut de sucre afegit, solen rebre una qualificació E en el Nutriscore. Aquestes begudes són riques en sucres simples i calories buides, i manquen de nutrients essencials com vitamines i minerals. El consum regular de begudes ensucrades està associat amb un risc més gran d’obesitat, diabetis tipus 2 i malalties cardiovasculars.

Snacks ultraprocessats

Els snacks ultraprocessats, com les patates fregides, galetes i altres productes d’aperitiu salats, també tendeixen a rebre una qualificació baixa en el Nutriscore. Aquests aliments contenen alts nivells de greixos saturats, sal i additius, el que els fa perjudicials per a la salut cardiovascular. A més, el seu baix contingut en fibra i proteïnes els converteix en opcions menys contundents, la qual cosa pot portar a un consum excessiu (https://correccioencatala.cat/com-estructura-text-catala/).

Productes de pastisseria i brioixeria industrial

Els productes de pastisseria i brioixeria industrial, com croissants, dònuts i pastissos empaquetats, solen rebre una qualificació E a causa del seu alt contingut en greixos trans, sucres i calories. Aquests aliments no només contribueixen a l’augment de pes, sinó que també estan relacionats amb un risc més gran de malalties cròniques, com la diabetis i la hipertensió.

Carns processades

Les carns processades, com les salsitxes, la cansalada i els embotits, també estan en la categoria E del Nutriscore. Aquests productes són rics en greixos saturats, sal i, en alguns casos, nitrits i altres conservants que poden ser perjudicials per a la salut. El consum habitual de carns processades s’ha vinculat amb un risc més gran de càncer colorectal i malalties cardíaques (https://ateneu.xtec.cat/wikiform/wikiexport/cmd/bib/bebl/modul_4/tema_2).

Menjars ràpids congelats

Els menjars ràpids congelats, com les pizzes, lasanyes i altres plats llestos per escalfar, generalment reben una mala qualificació en el Nutriscore a causa del seu alt contingut de greixos saturats, sucres, sal i additius. Encara que són convenients, aquests productes solen tenir un perfil nutricional deficient i un alt contingut calòric, el que contribueix a problemes de salut com l’obesitat i la hipertensió.

Conclusió

El Nutriscore és una eina útil per identificar ràpidament aliments que, per la seva composició, han de ser consumits amb moderació. Les begudes ensucrades, snacks ultraprocessats, productes de pastisseria industrial, carns processades i menjars ràpids congelats són exemples d’aliments que solen rebre la pitjor nota en aquest sistema de classificació. Reduir el consum d’aquests productes i optar per opcions més saludables pot contribuir significativament a millorar la nostra salut i benestar a llarg termini.

Related posts

Àrnica: Un Viatge Natural i Cultural pels Pirineus

Laureà Dalmau: Un Mèdic i Polític Gironí en el Recerca Històrica

Vallcarca, el nou epicentre de la lluita treballadora