La votació pel valencià: una victòria sense garanties
Més de 171.000 famílies van optar pel valencià en una recent consulta educativa, però aquesta decisió no assegura la seva elecció. La controvertida llei de ‘llibertat educativa’, promoguda pel conseller d’Educació, José Antonio Rovira, ha deixat a moltes famílies en una situació d’incertesa.
Experiències de famílies afectades
Estella Dumondel, mare d’una nena de segon de primària en un col·legi públic de València, expressa la seva decepció. Malgrat que el valencià ha obtingut el 84,85% de vots per a tercer de primària, la seva filla podria ser assignada a un grup en castellà.
Una mare preocupada
Dumondel destaca que la distribució dels alumnes depèn del percentatge de vots i no garanteix que els qui han triat valencià puguin estudiar en la seva llengua. ‘El nostre vot no sembla tenir valor’, lamenta.
Demandes de solucions a la Conselleria
Famílies com la de Dumondel han plantejat recurs davant la Conselleria d’Educació, que ha rebut crítiques per no respectar la voluntat de les famílies. Rosa Oltra, de l’associació Famílies pel Valencià, subratlla que la distribució dels grups s’ha de basar en criteris més inclusius.
El context de la consulta
Les entitats defensores del valencià ja havien alertat que la llei no respectaria les eleccions de les famílies. ‘La llibertat que es promet no és real’, reflexiona Oltra, qui afegeix que s’han presentat més d’un centenar de recursos per garantir els drets lingüístics.
La realitat dels percentatges en l’educació
Amb un 50,53% dels vots a favor del valencià, aquest ha guanyat per poc al castellà. No obstant això, la situació varia molt segons les zones. En àrees de parla castellana, el valencià queda pràcticament exclòs del currículum.
Manca d’informació i transparència
Yaiza Chaves, mare de dos alumnes, denuncia la falta d’informació sobre la consulta en les comarques castellanoparlants, on inicialment se’ls va dir que no votarien. ‘La desinformació ha estat constant’, assegura.
Expectatives de les famílies i la resposta de la Conselleria
Davant de la falta de solucions, moltes famílies es plantegen traslladar els seus fills a altres escoles. La Conselleria ha assegurat que estudiarà cada cas, però les famílies continuen exigint una resposta efectiva que respecti les seves eleccions.
Reflexions sobre el futur
Amb la creixent preocupació per la segregació escolar, les famílies i les organitzacions que defensen el valencià clamen per una derogació d’aquesta llei que consideren que margina la llengua pròpia. La lluita pel valencià a les aules continua.