Innovació en Immunoteràpia: Cèl·lules NK Potenciades contra el Càncer

Una Nova Era en la Lluita contra el Càncer

Investigadors de l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar, juntament amb les universitats Autònoma de Barcelona i Pompeu Fabra, han dissenyat una innovadora tècnica destinada a millorar l’eficàcia de la immunoteràpia contra el càncer. Aquesta iniciativa busca optimitzar les cèl·lules NK, que juguen un paper crucial en la detecció i eliminació de cèl·lules tumorals.

Desafiament a les Barreres Tumorals

Les cèl·lules NK, tot i la seva naturalesa combativa, sovint es veuen limitades per les defenses dels tumors, la qual cosa els permet proliferar. Per tal de superar aquest obstacle, els investigadors han utilitzat la tecnologia CRISPR/Cas9 per alterar genèticament aquestes cèl·lules, eliminant un gen específic que les feia vulnerables a dues molècules produïdes pels tumors.

Col·laboració Internacional per a la Innovació

El projecte ha estat realitzat en el marc d’una xarxa europea de recerca, amb la participació d’experts del Karolinska Institute de Suècia, així com empreses com Miltenyi i Glycostem Therapeutics. A més, ha comptat amb el suport de diverses institucions com l’Hospital Clínic-IDIBAPS i el CIBERONC.

Eficàcia Demostrada en Models Preclínics

L’objectiu del treball era validar la capacitat de les cèl·lules NK modificades per contrarestar els efectes adversos de les molècules TGF-β i Activina A, habituals en tumors sòlids com el càncer de mama HER2 positiu i el càncer colorectal metastàtic. Les proves realitzades tant in vitro com en models animals han revelat que aquestes cèl·lules NK són capaces de penetrar i destruir els tumors.

Millora en el Control del Càncer

Aura Muntasell, investigadora de l’equip, destaca que les cèl·lules modificades presenten una capacitat superior per controlar el creixement tumoral en entorns vius, ja sigui soles o en combinació amb altres teràpies, com els anticossos anti-HER2.

Un Pas Decisiu Cap a Noves Teràpies

Per aconseguir aquests resultats, s’ha desactivat el gen SMAD4, essencial en la senyalització de les molècules que dificultaven l’acció de les cèl·lules NK. Marc Güell, professor de la UPF, explica que el procés implica una exposició temporal de les cèl·lules al sistema CRISPR/Cas9, programat per eliminar SMAD4.

Futur Prometedor per a Pacients Resistents

Els resultats d’aquest estudi obren noves portes per a pacients amb tumors sòlids que no han respost a la immunoteràpia convencional. La doctora Clara Montagut, cap de secció de càncer gastrointestinal, subratlla la importància d’aquesta innovació, que representa una oportunitat significativa en el tractament d’aquests casos.

Assaig Clínic en Marxa

Muntasell i Montagut lideren un projecte finançat per l’Institut de Salut Carlos III, que busca realitzar un assaig clínic de fase I per avaluar la seguretat de les cèl·lules NK modificades en pacients amb càncer colorectal refractari a altres tractaments.

Publicació en Revistes Científiques

Els detalls d’aquesta investigació han estat publicats a la prestigiosa revista ‘Nature Immunology’, un reconeixement a la importància d’aquest treball en el camp de l’immunoteràpia.

Related posts

Àrnica: Un Viatge Natural i Cultural pels Pirineus

Laureà Dalmau: Un Mèdic i Polític Gironí en el Recerca Històrica

Vallcarca, el nou epicentre de la lluita treballadora