Irídia demana una millora en els protocols per a les víctimes de violència institucional

La necessitat de revisar els protocols existents

En una recent demanda, el centre per a la defensa dels drets humans Irídia ha instat el Govern a revisar i millorar els protocols que envolten les situacions de víctimes sota custòdia policial o penitenciària. Aquesta crida es basa en la manca d’aplicació de protocols semblants en casos de lesionats o morts a mans de les forces de l’ordre, en contrast amb altres àmbits com la violència masclista o accidents de trànsit.

El Servei d’Atenció i Denúncia davant situacions de Violència Institucional (Saidavi) d’Irídia ha ressaltat les deficiències en els mecanismes de supervisió dels cossos policials, incloent-hi els processos interns i externs de control. Això, segons l’entitat, contribueix a la impunitat en casos de presumpta violència institucional.

El paper dels mecanismes de supervisió

La directora de litigi d’Irídia, Sònia Olivella, ha subratllat la manca d’identificació dels agents investigats per part dels seus superiors, així com la baixa taxa d’obertura d’investigacions internes. Aquesta situació, segons Olivella, contribueix a la percepció d’impunitat i minva la confiança en la justícia.

Natàlia Abrego, psicòloga d’Irídia, ha assenyalat els impactes psicològics de la manca de supervisió adequada i els obstacles en el procés judicial, destacant la revictimització i la generació d’indefensió que això comporta.

Irídia també ha cridat l’atenció sobre la necessitat que l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya apliqui de manera adequada el protocol d’Istanbul contra els tractes humiliants i degradants.

Recomanacions i crides a l’acció

La directora d’Irídia, Anaïs Franquesa, ha instat a les institucions i administracions a implementar un mecanisme independent de supervisió de la policia per augmentar la transparència i garantir els drets humans. Franquesa també ha cridat als representants polítics i a la ciutadania a sumar-se a aquesta demanda per una millor supervisió i transparència.

Dades del 2023

Durant l’any 2023, el Saidavi d’Irídia va rebre 146 denúncies per presumptes vulneracions de drets humans, amb 55 casos que es van considerar dins l’àmbit del servei. La majoria de les víctimes eren homes d’entre 18 i 64 anys, amb diverses situacions d’abusos o vulneracions, incloent-hi discriminació per raça, orientació sexual o discapacitat.

Discriminació i actuació policial

Irídia també ha destacat casos de discriminació en l’actuació policial, amb 13 incidents identificats el 2023, incloent-hi racisme i LGBTIfòbia. A més, l’entitat ha informat sobre el nombre de casos litigats durant l’any, amb una notable presència de casos amb components de racisme.

Crides a la justícia i investigació

El cas de la mort de l’Antonio a Badalona el 2021 per descàrregues de pistola Taser ha estat destacat com un exemple de la manca de control i investigació en actuacions policials amb resultats fatals. La família, amb suport d’Irídia, ha buscat justícia i transparència en aquest cas i altres similars, cridant a la necessitat d’una millora en els mecanismes de supervisió i investigació.

Related posts

La lluita per una fe inclusiva: un clam contra l’opressió

La crisi política a Puigcerdà: una trama de tensions i decisions inesperades

Desinformació i seguretat: un incendi que ens interpel·la