Judit Morera: La jove dissenyadora que revifa la tradició dels vestits de diables

Un inici inesperat en el món de la confecció

A Calaf, una jove de 20 anys anomenada Judit Morera ha trobat la seva vocació en el disseny de vestits de diables, un camí que va començar de manera sorprenent. Fa un any, va compartir a les xarxes socials una imatge d’una casaca de diable que havia creat per un amic, desencadenant un allau de comandes de colles de tota Catalunya.

Un llegat familiar que inspira

Morera, que ha après les bases de la costura de la seva àvia, una modista de renom, reconeix que la seva formació ha estat fonamental per al seu èxit. “Ella és qui m’ha transmès tot el que sé”, comenta amb gratitud. Davant de la demanda creixent, va decidir deixar en suspens els seus estudis de fotografia a Lleida per dedicar-se completament al seu taller, anomenat El Cosidor de la Judit.

Una producció a gran escala

Actualment, la jove dissenyadora està immersa en la confecció d’una vuitantena de vestits per la colla Cua de Drac de Cornellà de Llobregat, després d’haver atès encàrrecs de diverses regions com l’Urgell i el Tarragonès. “El meu telèfon no para de sonar des que vaig obrir el taller”, comparteix Morera amb una rialla.

La fusió de tradició i innovació

Els vestits de diables que crea Morera no només són funcionalment atractius, sinó que també reflecteixen una barreja de tradició i innovació. Utilitzant materials com cotó 100% i lli, destaca la importància de la resistència dels teixits. Els colors més sol·licitats són el negre, el vermell i el beix, aquest últim amb un valor simbòlic en la història de les colles.

Dissenys adaptats a cada colla

Morera observa que hi ha colles que prefereixen mantenir l’estètica tradicional, mentre que altres s’atreveixen a explorar noves propostes. “M’agrada incorporar elements que facin els vestits còmodes i pràctics”, assegura.

La seva passió per la cultura popular

Des de petita, Judit ha estat immersa en la cultura popular. Recorda amb afecte acompanyar el seu pare, un autèntic diable, en els correfocs. La seva implicació amb la colla de diables de l’Alta Segarra i el Ball de Sant Miquel d’Igualada ha alimentat la seva passió per aquesta tradició.

Un projecte personal i emocionant

Un dels seus projectes més esperats és el disseny del vestit de diablessa per a la seva pròpia colla. Judit no només el confeccionarà, sinó que també el lluirà i el cremarà en un acte simbòlic que tanca el seu compromís amb la tradició.

Related posts

El Viatge en Tren: Un Reflex de Desigualtat Catalana

L’estratègia de Trump: Groenlàndia com a clau geoeconòmica

La Revolució Nocturna de Tortosa: Records d’una Era daurada