Alerta Solidària ajorna un judici pel Procés
Avui al migdia, Alerta Solidària, una plataforma d’advocats compromesos amb la justícia i la lluita antirepressiva, ha anunciat un nou ajornament d’una vista judicial relacionada amb el Procés, com a conseqüència del debat entorn de la Llei d’Amnistia.
La secció 3a de l’Audiència Provincial de Barcelona ha ajornat un judici previst per a la propera setmana, segons ha informat l’entitat. Aquesta suspensió, malgrat ser sol·licitada amb antelació, ha estat comunicada verbalment a les parts afectades a última hora.
“Segons les nostres converses amb els tribunals, l’ajornament es deu a un canvi recent de criteri respecte a la Llei d’Amnistia”, ha indicat Alerta Solidària.
Les repercussions de la Llei d’Amnistia en el sistema judicial
Aquest cas representa un dels diversos judicis que s’han vist afectats per la possibilitat imminent d’una Llei d’Amnistia, la qual podria ser aprovada a finals de maig. Abans d’aquest, ja s’havien ajornat dues altres audiències, una al Jutjat Penal número 2 de Girona i una altra al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que està en apel·lació.
La persona acusada en aquest cas és La Sane, una resident de Sant Celoni, que s’enfronta a una petició de 3 anys de presó per desordres públics durant les protestes posteriors a la sentència del Procés del 2019, segons la fiscalia i un informe dels Mossos d’Esquadra.
La complexitat de la legislació enmig d’un escenari canviant
La Llei d’Amnistia, encara en tràmit, ha generat incertesa i debat sobre la seva aplicació en els casos judicials en curs. Algunes acusacions han intentat evitar la seva aplicació adaptant els càrrecs o recercant altres vies legals, com en el cas d’acusar manifestants per coaccions o amenaces en lloc de delictes relacionats amb les seves protestes.
Tot i que el tràmit de la llei continua al Senat i posteriorment al Congrés, s’estima que podria ser aprovada en aproximadament un mes i mig. Això planteja interrogants sobre la seva aplicació retroactiva i les repercussions en els judicis en curs.
Els tribunals s’han vist abocats a prendre decisions respecte a la continuïtat o ajornament dels judicis en funció del context polític i legal. Per exemple, mentre el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha decidit ajornar el judici de Josep Maria Jové, Natàlia Garriga i Lluís Salvador per raons electorals, altres casos s’han mantingut en curs, com el d’un manifestant durant una vaga general.