La dieta en la fertilitat masculina: com els ultraprocessats afecten i com millorar-la

Efectes dels ultraprocessats en la fertilitat masculina

Els mals costums alimentaris que mantenim al llarg de l’any també fan malbé la fertilitat dels homes: la ingestió exagerada de productes ultraprocessats perjudica molts homes en intentar concebre. Segons un estudi recent de la Universitat Rovira i Virgili, els homes la ingesta calòrica dels quals prové en un 30% d’aliments ultraprocessats tenen un risc més gran de presentar una qualitat espermàtica alterada. Aliments com el menjar ràpid, productes amb alt contingut de sucre, begudes gasoses, fregits o congelats precuinats són reconeguts pel seu pobre valor nutricional i ara, per la seva capacitat per afectar negativament la qualitat del semen.

Estiu i canvis en els hàbits alimentaris

Durant l’estiu, el 60% dels espanyols canvien els costums alimentaris, segons l’enquesta Hàbits de Nutrició a Espanya. És crucial recordar com aquestes modificacions poden influir a la nostra salut reproductiva. Sabem que els ultraprocessats no són beneficiosos, però quins aliments poden augmentar les probabilitats de concebre?

Nutrients essencials que milloren la fertilitat masculina

Omega-3 i DHA

La científica i embriòloga especialista en fertilitat, Marta Antich, que també és fundadora de Fertilab Barcelona, ​​esmenta que moltes vegades s’observa una manca d’àcids grassos Omega-3 i DHA, fonamentals per a les membranes dels espermatozoides. Aquests són en aliments com el peix blau i l’oli d’oliva. Antich suggereix consumir peixos petits com verat, bonítol, anxoves i sardines, a més de marisc com les ostres, ja que presenten menys contaminants en comparació amb peixos més grans com la tonyina. Ella recomana una ingesta alta, fins a 1 g per dia, però sense excedir-se per evitar augmentar làcid úric.

Antioxidants

L’espermatozoide necessita completar processos complexos i desplaçar-se de manera eficient per aconseguir fecundar amb èxit, la qual cosa requereix moltes vitamines. Per això, Antich aconsella el consum d’aliments rics en antioxidants com a fruites, especialment les taronges, vegetals vermells, bròquil i alvocats. També ressalta els beneficis dels tomàquets cuits, rics en licopè, una proteïna favorable per a la pròstata.

Minerals

En general, una bona alimentació pot eliminar la necessitat de prendre suplements, però hi ha casos en què hi ha una deficiència de minerals com el magnesi. La sal marina de bona qualitat, així com l’aigua de mar per cuinar i beure, són fonts excel·lents de minerals necessaris com el zinc, el magnesi i el seleni.

Influència dels hàbits alimentaris a la infertilitat

Determinar el percentatge exacte d’infertilitat causat per una alimentació deficient és complicat, ja que elements com ara la contaminació i altres hàbits poc saludables també hi influeixen. Tot i això, Marta Antich assenyala que molts casos mostren millores significatives en la salut fèrtil després de realitzar petits canvis en la dieta. Això indica que certs hàbits alimentaris tenen el potencial de potenciar la nostra capacitat reproductiva.

Related posts

La Festa de la Glòria: Un Començament Vibrant a Alcoi

La Pèrdua d’un Líder Espiritual: Reflexions sobre el Papa Francesc

Sant Jordi 2025: La Festa de les Roses i Llibres Amb Noves Restriccions