La història de l’Esbart Sant Feliu: Celebrant 75 anys de dansa

Descobrint els Orígens

Francisco Carcereny, Raimunda Ferran, Ramon Amigó, Carme Soler o Maria Sans es compten entre els vint-i-cinc dansaires que van integrar la pionera agrupació d’esbart a Sant Feliu. Segons un document històric, la formació del cos dansaire a la ciutat es remunta al primer acte en públic durant la Festa Major d’agost de l’any 1949. En commemoració del 75è aniversari de l’Esbart Sant Feliu, s’ha preparat un seguit d’actes i celebracions durant l’any sota el lema “Tres quarts de segle, l’any del 75è”.

Celebrant l’Aniversari

Dins del marc de les celebracions, aquest últim divendres es va obrir l’exposició “Esbart Sant Feliu, 75 anys de dansa”, que estarà oberta al públic de dilluns a divendres a la tarda fins al 19 d’abril. L’Ateneu Santfeliuenc va acollir durant la presentació una gran varietat de dansaires de diferents generacions, membres actuals de l’esbart i ciutadans interessats a visitar l’espai.

Una Ruta per la Història de l’Esbart

L’exposició està conformada per una sèrie de panells que repassen la trajectòria de l’Esbart Sant Feliu, des dels seus orígens com a agrupació dansaire fins als moviments de renovació del repertori i altres esdeveniments rellevants com la Festa Berguedana del 1988 al Centre Parroquial.

Moments Emotius

L’exposició destaca el paper de l’Esbart Sant Feliu en l’escenificació i música de la Festa Berguedana del 1988. Els visitants podran admirar l’Àliga original dissenyada per Josep Cardona “Nona”, així com les figures dels Turcs i Cavallets que van sorgir a finals dels anys vuitanta. També es fa referència al Ball de Cintes, una dansa present arreu d’Europa.

Preservant les Tradicions

El Ball de la Soca, reconegut com una de les danses més característiques de l’Esbart Sant Feliu, va ser recuperat el 1954 i s’ha mantingut viu gràcies a esforços de renovació al llarg del temps. La mostra també destaca els nous vestits dissenyats per Marc Udina i exposa el vestuari de diverses èpoques de l’agrupació.

Repassem els Moments Destacats

La línia temporal de l’exposició enumera les fites més rellevants de l’Esbart Sant Feliu, incloent-hi les actuacions en diverses localitzacions nacionals i internacionals. Es repassen els viatges a Holanda, Bòsnia, Eslovènia, Portugal, Euskadi, Mallorca, Madrid i fins i tot l’actuació a la inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona el 1992.

Detalls i Documents

Per completar l’exposició, es mostren els accessoris característics dels dansaires com els esclops, els cascavells o les castanyoles. A més, els assistents podran visionar vídeos de ballades d’anys anteriors i consultar llibres recopilatoris de les trobades de l’Esbart Sant Feliu.

Related posts

La lluita per una fe inclusiva: un clam contra l’opressió

La crisi política a Puigcerdà: una trama de tensions i decisions inesperades

Desinformació i seguretat: un incendi que ens interpel·la