El tractat de Poissy i la sobirania catalanoaragonesa
El dia d’avui, fa 711 anys, es va signar un tractat a Poissy, als afores de París, que va marcar la recuperació de la sobirania catalanoaragonesa a Aran. Aquest tractat va ser signat pels representants diplomàtics de les corones de Mallorca-Rosselló i de Catalunya-Aragó. Amb aquest acord, el país d’Aran va tornar a formar part de la sobirania catalanoaragonesa, sent adscrit al Principat de Catalunya. Aquest fet va tenir lloc el dia tal com avui de l’any 1313.
La promulgació de la Querimònia
Uns mesos després de la signatura del tractat, el rei Jaume II va promulgar la Querimònia. Aquest document, conegut com la carta magna d’Aran, va establir un conjunt de franqueses i privilegis per enfortir el vincle entre la societat aranesa i la Corona catalanoaragonesa. La Querimònia va garantir la lliure i franca possessió dels aranesos de les seves muntanyes, així com el lliure aprofitament dels recursos naturals com aigües, pesca, pasturatges, caça i boscos.
La història d’Aran i la seva relació amb la monarquia francesa
Cal destacar que el país d’Aran havia estat envaït per la monarquia francesa el 1238, durant la campanya de conquesta catalanoaragonesa del País Valencià. Després de diversos intents catalans de recuperació, es va acordar cedir el control del territori a un tercer estat, teòricament neutral. Així, des del 1298, el país d’Aran formava part del domini de la corona de Mallorca-Rosselló. No obstant això, amb la signatura del tractat de Poissy el 1313, Aran va tornar a formar part de la sobirania catalanoaragonesa.
La importància de la Querimònia al llarg dels segles
La Querimònia va ser confirmada per tots els monarques de la Corona catalanoaragonesa i de la monarquia hispànica. A més, va ser confirmada pels Borbons del segle XVII, tot i el Decret de Nova Planta del 1717. Tot i això, durant el segle XIX, el règim borbònic va tancar el Conselh Generau d’Aran i va derogar la Querimònia. Malgrat això, aquest document ha tingut un impacte significatiu en la història d’Aran i en la seva relació amb la sobirania catalanoaragonesa.