La creixent preocupació per la salut mental dels joves
Des de l’inici de la pandèmia, el benestar emocional dels nens i adolescents ha estat un tema de debat intens. Educadors de la Fundació Pere Tarrés han observat un deteriorament constant en la salut mental dels infants atesos en els seus centres, una situació que no ha estat acompanyada per un augment adequat dels recursos necessaris per fer front a aquesta realitat.
Un estudi que revela la magnitud del problema
Un recent informe de la Fundació analitza la situació dels joves en risc, revelant que un 14,1% dels infants atesos presenten diagnòstics de trastorns mentals o d’aprenentatge. Aquesta xifra és alarmant, ja que es duplica en comparació amb la taxa d’aquests trastorns en infants de famílies amb menys recursos a Catalunya, que és del 7,9%.
Tipus de trastorns identificats
Els trastorns d’aprenentatge, com el Trastorn de l’Espectre Autista i el Trastorn de Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat, són els més comuns, juntament amb problemes de salut mental que inclouen trastorns d’ansietat i alimentaris. A més, els educadors suggereixen que la realitat podria ser fins i tot més preocupant, ja que molts casos podrien estar infradiagnosticats.
El paper de l’estigma i l’accés a serveis
L’estigma associat a les malalties mentals i la dificultat d’accés als serveis de salut són factors que contribueixen a la infradiagnosticació, segons els professionals dels centres. Es considera que fins a un 15% d’infants no diagnosticats podrien tenir característiques compatibles amb trastorns mentals, necessitant avaluacions professionals.
Risc i vulnerabilitat: una combinació perillosa
L’estudi també destaca la relació entre les dificultats acadèmiques i els trastorns mentals. Aproximadament el 60% dels infants diagnosticats tenen entre 3 i 11 anys, amb una incidència notable d’ansietat i solitud entre els més petits. La interacció entre la vulnerabilitat socioeconòmica i la salut mental esdevé un cercle viciós que afecta el desenvolupament dels infants.
Factors desencadenants
Aspectes com la pobresa, la inseguretat alimentària, la violència domèstica i la desestructuració familiar són components que amplifiquen el risc de desenvolupar problemes mentals, creant una necessitat urgent d’intervenció.
Propostes per a la solució
Per afrontar aquesta crisi, l’informe recomana incrementar la formació dels professionals i incorporar psicòlegs als centres socioeducatius. A més, es proposen programes de sensibilització per combatre l’estigma associat a la salut mental, així com una atenció prioritària a la infància més vulnerable.
Iniciatives per millorar la situació
Amb l’objectiu de fer front a aquesta situació alarmant, la Fundació ha llançat la campanya ‘Actua per la salut mental’, que busca recaptar fons per proporcionar recursos i eines per a una detecció i tractament més ràpid dels trastorns mentals en infants. Més informació disponible a la seva pàgina web.