La situació actual a Ucraïna i les negociacions de pau

La situació a Ucraïna

Després de dos anys i mig des de l’envasament de Rússia a Ucraïna el 24 de febrer de 2022, la situació al país continua sent tensa. Les baixes continuen augmentant en ambdós bàndols i l’ofensiva de l’exèrcit rus a Khàrkiv ha posat els invasors en una posició d’avantatge. L’exèrcit ucraïnès es troba en un moment de debilitat màxima, però ara hi ha esperança de negociar un acord de pau.

Les negociacions de pau

Vladímir Putin s’ha mostrat obert a negociar un acord de pau si Ucraïna i la comunitat internacional reconeixen les fronteres actuals. Això implicaria reconèixer la sobirania russa sobre les regions ucraïneses de Donetsk, Kherson, Luhansk i Zaporíjia, que van ser anexionades per Rússia en referèndums declarats il·legals per Ucraïna i els seus aliats. Tot i això, el govern de Kíiv desconfia d’aquesta oferta i creu que és una estratègia de Putin per evitar la Conferència de Pau sobre Ucraïna que se celebrarà properament.

La visió de Putin

Segons fonts properes a Putin, el president rus estaria disposat a posar fi a la guerra si pot vendre-ho com una victòria per a Rússia. Estaria satisfet amb el territori actual, ja que això li permetria afirmar que Rússia ha mantingut la seva sobirania i que ara té un corredor terrestre fins a Crimea. Tot i això, aquesta oferta no aconseguiria els objectius inicials de Moscou, però el Kremlin comença a acceptar que no vol prolongar la guerra indefinidament.

La resposta de la comunitat internacional

La comunitat internacional està preparant-se per a la Conferència de Pau sobre Ucraïna, on es buscarà una solució pacífica per al conflicte. Més de 160 governs de tot el món han confirmat la seva assistència, incloent-hi líders com Zelenski (Ucraïna), Pedro Sánchez (Espanya), Emmanuel Macron (França) i altres. Tot i això, encara hi ha incertesa sobre la presència de Joe Biden (Estats Units). L’objectiu és trobar una manera de posar fi a la guerra i establir la pau a Ucraïna.

La situació actual

Mentrestant, Putin ha incrementat les seves amenaces militars amb exercicis tàctics prop de la frontera amb Ucraïna. Això és en resposta a les suposades amenaces occidentals de més intervenció en el conflicte. Tot i que el Kremlin diu estar disposat a negociar, també mostra la seva força militar per demostrar que no té por.

Related posts

Detencions a Pallars Sobirà: un cas de tràfic de drogues

Facilitats de Mobilitat per a les Festes de Sant Jordi a Alcoi

El derbi català: un enfrontament clau amb horaris polèmics