La UdL impulsa un pla innovador per a la igualtat de gènere

Referents en Igualtat: Un Pas Endavant

La Universitat de Lleida (UdL) ha decidit prendre mesures significatives per a la promoció de la igualtat de gènere, incorporant membres de la comunitat educativa com a referents en igualtat. Aquestes figures actuaran com a suport per a aquells que necessitin assessorament o vulguin presentar denúncies sobre violències masclistes.

Un Pla Ambiciós per a 2025-2028

El nou Pla d’Igualtat, aprovat recentment, inclou un total de 54 mesures que s’aplicaran a tot el personal de la UdL, tant docent com administratiu. Amb un termini inicial de quatre anys, el pla pot ser prorrogat fins a dos anys més, garantint així la seva aplicació efectiva.

Eixos Estratègics del Pla

Les mesures s’articulen al voltant de tres eixos fonamentals: la promoció d’una cultura d’igualtat, la garantia d’igualtat en l’entorn laboral i la creació d’un entorn universitari segur i respectuós. Aquestes accions han estat fruit d’un diàleg amb els sindicats i d’una diagnosi exhaustiva que ha analitzat diversos àmbits.

Diagnosi i Dades Rellevants

L’estudi previ ha revelat que la bretxa salarial de gènere a la UdL és d’aproximadament un 9-11%, sense indicis d’il·legalitat. Un altre aspecte preocupant és l’efecte tisora, que mostra una disminució de la presència femenina en els nivells més alts de la carrera acadèmica.

Fugida de Talent: Un Repte a Superar

El fenomen conegut com a ‘leaky pipeline’ també s’ha identificat, on les dones tenen una representació igual o superior a la dels homes en les primeres fases de la seva carrera investigadora, però aquesta proporció disminueix a mesura que avancen.

Mesures Concretes per a la Igualtat

Entre les accions destacades, el pla preveu la creació d’un registre salarial per monitorar l’evolució de la bretxa salarial. També es proposen formacions en igualtat per a directius i personal, així com la modificació de normatives per garantir una millor representació femenina en les distincions honorífiques.

Compromís Institucional

Els directors i tutors de tesis doctorals hauran de comprometre’s explícitament a respectar les polítiques d’igualtat i prevenir l’assetjament, mentre que s’actualitzaran els estudis sobre la percepció de la violència de gènere dins de la comunitat universitària.

Un Futur Amb Perspectives Positives

Amb aquest pla, la UdL busca no només abordar les desigualtats existents, sinó també construir un entorn acadèmic més inclusiu i segur per a tots els seus membres. La implementació d’aquestes mesures podria marcar un abans i un després en la lluita per la igualtat de gènere dins de l’educació superior.

Related posts

Un nou espai per connectar amb la natura a Gandesa

La Revolució Artística de Johnny Depp a ‘Modigliani’

Llívia celebra Pasqüetes 2025 amb novetats emocionants