La Unió Europea prohibeix additius d’aroma fumat en aliments

Prohibició progressiva d’additius d’aroma fumat

La Unió Europea ha pres la decisió de prohibir progressivament l’ús de vuit additius d’aroma fumat en aliments, després de considerar els riscos potencials per a la salut dels consumidors. Aquesta decisió es basa en un informe de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) que va identificar possibles danys en el material genètic de les persones que consumien aquests additius, augmentant així el risc de malalties greus com el càncer. El reglament europeu entrarà en vigor a finals d’aquesta primavera, però la prohibició no s’implementarà de manera immediata, sinó que serà progressiva per donar temps als fabricants per buscar alternatives per complir amb la nova regulació.

Aliments afectats i terminis de retirada

Els aliments afectats que es retiraran durant els pròxims dos anys inclouen les patates fregides amb sabor barbacoa i pernil, les sopes, algunes salses amb sabor BBQ, begudes, gelats i productes de rebosteria. Altres aliments com els pernils, el gall d’indi, les salsitxes, la cansalada, i alguns tipus de peixos i formatges es retiraran de manera progressiva durant els pròxims cinc anys.

Distingir el fumat tradicional i l’artificial

És important distingir entre els aliments que utilitzen el fumat tradicional com a mètode de conservació, com peixos i carns, d’aquells que utilitzen additius per aconseguir l’aroma fumat sense beneficis conservants. Els consumidors han de revisar les etiquetes dels productes per distingir aquells que utilitzen fum de fusta de faig, considerats segurs, dels que utilitzen additius sintètics que imiten el sabor, però que no aporten cap altre benefici.

Raons de la prohibició

Els informes de l’EFSA van identificar possibles danys en el material genètic de les persones que consumien els vuit additius d’aroma fumat, augmentant el risc de malalties greus com el càncer. La genotoxicitat d’aquests additius podria provocar canvis o mutacions que augmenten el risc de desenvolupar malalties, i per aquest tipus de toxicitat no és possible definir un nivell segur.

Related posts

Àrnica: Un Viatge Natural i Cultural pels Pirineus

Laureà Dalmau: Un Mèdic i Polític Gironí en el Recerca Històrica

Vallcarca, el nou epicentre de la lluita treballadora