Declaració d’emergència sanitària per la mpox
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha tornat a activar l’alarma internacional davant l’aparició de la verola del mico, també coneguda com a mpox. Aquesta decisió, que arriba en un moment de gran sensibilitat sanitària a nivell global, pot provocar preocupació entre la població. No obstant això, l’epidemiòleg Oriol Mitjà ha volgut calmar els ànims durant una recent entrevista a Catalunya Ràdio.
Diferències clau amb la COVID-19
Mitjà ha ressaltat que la transmissió de la verola del mico es realitza principalment a través del contacte físic, en contrast amb la COVID-19, que es propagava per aerosols. Aquesta distinció és fonamental per entendre que la velocitat de propagació de la mpox és considerablement inferior.
Evolució de la situació de la verola del mico
Tot i que l’any 2022 es va produir un brot significatiu d’una variant coneguda com Clade 2, actualment es reporta una nova variant, Clade 1, que ha generat preocupació a diversos països africans. Aquesta variant, amb un comportament més agressiu, afecta especialment a la població infantil.
Importància de la vigilància sanitària
L’epidemiòleg destaca la necessitat de crear un sistema de vigilància meticulós per monitorar l’expansió de les diferents variants de la verola del mico. A més, ha instat a seguir les indicacions que emetran les autoritats sanitàries en relació amb la vacunació, que s’haurà d’adaptar a les necessitats dels grups més vulnerables.
Reunions d’urgència a Europa
A la llum de la nova declaració de l’OMS, la Unió Europea ha organitzat una reunió urgent per avaluar la situació actual de la mpox. Els governants autonòmics espanyols també es reuniran per discutir possibles mesures a implementar a nivell nacional.
Estat actual dels casos a Espanya
El Ministeri de Sanitat d’Espanya ha notificat un total de 8.104 casos confirmats de mpox des de l’inici del brot. Espanya es posiciona com el país europeu amb el major nombre d’infeccions, seguida per França i el Regne Unit. La majoria dels casos s’han registrat a Madrid i Catalunya, amb 2.770 i 2.452 casos respectivament.
Reflexions finals sobre la salut pública
La detecció d’un cas de la nova variant a Suècia ha generat discussions sobre la seva possible presència prèvia a Europa. Aquesta situació ens recorda la importància d’una resposta ràpida i coordinada en matèria de salut pública, així com la necessitat de mantenir-se alerta davant de noves amenaces sanitàries.