Un viatge a través de la història dels xurros
L’origen dels xurros ens transporta a l’antic Egipte, on es poden observar en les representacions de fleca a la tomba de Ramsès III. Més tard, aquestes delícies van fer el seu camí fins a la Xina, on se les coneixia com youtiau, un nom que significa ‘dimoni fregit en oli’. No va ser fins al segle XIV que els xurros van arribar a la península Ibèrica, on la seva popularitat ha perdurat al llarg dels anys, amb escasses variacions, fins ara.
Innovacions en la xurreria: el cas de La Selecta de Churros
Anabel Lunar, al capdavant de La Selecta de Churros, situada a la plaça Sagrada Família, ha decidit fa vuit anys donar un gir a la tradició familiar de la xurreria. Ha incorporat opcions tant dolces com salades a la seva oferta, amb xurros que van des de pernil ibèric amb formatge fins a sorprenents combinacions com xurros de sobrassada amb mel i xocolata Kinder amb maduixa.
Artchur: una nova era en la xurreria
Un dels projectes més innovadors que ha emergit recentment és Artchur, ubicat al carrer Muntaner. Dirigit per dos emprenedors barcelonins, Marc i Adrià, aquest local desafia les normes tradicionals, oferint xurros amb ingredients poc convencionals com guacamole, hummus i fins i tot combinacions amb bacó i formatge. La seva manera d’elaborar xurros, sense fregir, els permet presentar una alternativa més saludable i única.
Un enfocament diferent en la preparació
Els xurros d’Artchur no es fregeixen de manera tradicional; en comptes d’això, es preparen en un obrador seguint una recepta innovadora que implica l’ultracongelació i l’escalfament al forn. Això no només elimina l’olor a oli fregit, sinó que permet una presentació més creativa, amb opcions salades que es serveixen sense sucre.
Moja: la xurreria vegana que està canviant les normes
Un altre exemple d’innovació és Moja, que obrirà aviat al carrer de Torrijos, amb l’objectiu de ser la primera xurreria 100% vegana de la ciutat. Fundada per Alberto Planelles, Moja destaca per la seva filosofia de mantenir el xurro com a protagonista, oferint opcions lleugeres i cruixents, acompanyades de salses artesanals que prescindeixen dels conservants i colorants.
Tradició vs. innovació: el debat al món dels xurros
Malgrat l’augment d’aquestes noves propostes, hi ha qui prefereix mantenir-se fidel a les arrels. Sílvia Argilés, de la històrica Xurreria J. Argilés, afirma que els seus clients, de totes les edats, busquen la senzillesa dels xurros tradicionals. La seva ubicació estratègica fa que atraqui tant a joves com a famílies, mantenint viva la tradició en un món cada vegada més ple d’innovacions.
Amb el creixement d’aquestes noves iniciatives, Barcelona es converteix en un laboratori de sabors on els xurros, un aliment que semblava estar estancat en el temps, es reinventen constantment, oferint una gamma de possibilitats que satisfan tant als amants del tradicional com als més aventurers.