El Cabildo de Tenerife i l’Ajuntament de Buenavista del Norte regulen l’activitat turística a l’espai natural
L’embarcador del barranc de Masca, una infraestructura essencial per atendre la gran demanda de visitants que es produeix al lloc, tindrà unes normes d’ús que establiran el cobrament d’una tarifa pel servei d’embarcament o desembarcament de persones. Així ho han acordat el Cabildo de Tenerife i l’Ajuntament de Buenavista del Norte, que no n’han concretat l’import.
La consellera insular de Medi Natural, Sostenibilitat i Seguretat i Emergències, Blanca Pérez, i l’alcaldessa de Buenavista, Eva García, es van reunir recentment per estudiar els usos de l’embarcador de Masca de cara a l’estiu que ve. Aquest és el pas següent a la regulació que ja s’aplica sobre l’ordenament de les visites al camí del barranc de Masca mitjançant una central de reserves en línia, cosa que ha disminuït l’accidentalitat en aquest trajecte, segons el Cabildo.
Un acord per millorar els serveis i la seguretat
Segons la consellera, aquest acord entre administracions suposa la millora dels serveis i l’augment de la seguretat en un espai especialment delicat en l’aspecte mediambiental. Així, indica que després de les obres de rehabilitació i millora del camí del barranc, tant el Cabildo com l’Ajuntament de Buenavista han decidit treballar per posar en ús públic l’embarcador aquest mateix estiu com a element clau en la regulació de la visita al camí del barranc de Masca”.
La primera mesura acordada és l’ampliació dels horaris dels vigilants de l’espai, que oferir servei a l’estiu en horari de 08.00 a 17.00 hores, passen a cobrir-lo entre les 08.00 i les 20.00 hores, tres hores més per les condicions de lluminositat que predominen en aquesta estació mentre que l’horari d’hivern es manté de 08:00 a 17:00 hores.
Més mesures de control i seguretat a l’embarcador
“Hem decidit implementar més mesures de control i seguretat en l’àmbit de l’embarcador per limitar tant com sigui possible la degradació de l’espai per la pressió que exerceixen sobre el territori els usuaris que arriben per mar, principalment per lleure, i els que accedeixen per terra després recórrer l?espectacular barranc des del poble”, explica Blanca Pérez.
Per la seva banda, Eva García assenyala que “és important tenir una col·laboració entre l´Ajuntament i el Cabildo per poder gestionar espais i recursos naturals com és Masca, l´embarcador de Masca i també la Punta de Teno”.
Per tant, afirma, “considero que això és un abans i després al municipi de Buenavista perquè es dóna resposta a una reivindicació en relació a la gestió dels nostres espais, i després de la millora de la gestió de l’embarcador, després s’anirà projectant al embarcador de Punta de Teno”.
Es permetrà el fondeig ecològic i l’arribada de caiacs i piragües
De la mateixa manera, es permetrà el fondeig ecològic de fins a quatre embarcacions a la bocana del barranc de Masca i l’arribada de caiacs i piragües.
Així mateix, es vigilarà amb suports digitals les activitats que provinguin d’embarcacions privades, ja que els penya-segats de Los Gigantes tenen aus protegides.
La gestió de l’embarcador quedarà inclosa a l’encàrrec que el Cabildo té encomanat a l’empresa pública Tragsa.