L’Encant dels Festivals Musicals

Avantatges de Participar a Festivals

Els festivals presenten una àmplia gamma de beneficis. És indiscutible que és un veritable privilegi tenir accés a diverses opcions ia artistes de renom als principals espais d’entreteniment (en general, a la ciutat de Barcelona) del nostre país. No obstant, alguna vegada t’has sentit aclaparat en arribar a un concert contrarellotge, després d’un llarg dia de feina i bregar amb el trànsit? És possible que estiguis gaudint de l’espectacle, però alhora sentint la pressió ja que sabràs que l’endemà t’has d’aixecar d’hora. En un festival, especialment si es tracta d’un esdeveniment descentralitzat com a Música als Masos, el temps sembla transcórrer lentament i la teva única preocupació és delectar-te amb el paisatge de la regió de Garrotxa entre actuació i actuació.

Un Ambient Relaxat i Càlid

Un cop finalitzat l’esdeveniment, teniu l’opció de gaudir d’una copa oferida per l’organització mentre el sol s’amaga darrere dels volcans i les converses amb els artistes i altres assistents en un context que pocs tenen l’oportunitat d’experimentar: els antics masos de la regió (algunes fins i tot encara habitades), majestuoses i profundament arrelades a la terra. Aquí, no hi ha estrès, i hi ha una atmosfera propícia per gaudir de les vetllades en un entorn proper que caracteritza aquest festival. Música als Masos, que sorgeix sense pretensions a la casa dels creadors, redefineix el significat d’encant i luxe relaxat.

Concerts Notables

Aquest any, hem estat convidats a presenciar el recital de lieder de la soprano Irene Mas acompanyada pel pianista Marc Sala, així com l’actuació del duet de violes format per Núria Pujolràs i David Glidden, programades pels dies divendres 19 i dissabte 20 de juliol a Mas Ventós i Mas Subiràs, propers a la ciutat d’Olot. Els concerts tenen lloc a les estances històriques de les masies, adornades amb objectes personals dels antics amos i retrats dels seus avantpassats, amb una decoració del segle XIX i amplis finestrals que s’obren als jardins o muntanyes que les envolten.

La Música en un Espai Històric

La música de cambra cobra un nou sentit quan s’interpreta al lloc per al qual va ser concebuda. Escoltar la veu d’Irene Mas a escassos dos metres de distància durant el seu recital, dedicat a autors com Grieg, Wolf, Mendelssohn i Toldrà, és realment íntim. El seu timbre ha guanyat robustesa i calidesa, oferint una experiència auditiva homogènia. De la mateixa manera, és rar apreciar la connexió respiratòria entre els dos músics o les subtileses en les seves formes de tocar, com vam poder observar al concert que va explorar el silenci i la tranquil·litat, interpretat per Pujolràs i Glidden amb obres de Bartók, Mompou, Pärt i Bach. Marc Serra es va mostrar com un pianista experimentat i atent, capturant l’esperit romàntic que impregnava la proposta amb Mas, amb frases musicals que flotaven a l’aire i un timbre intens durant la seva intervenció solista al reconegut Liebestraum núm. 3 de Liszt.

Una Experiència Única

La música de cambra i les interpretacions íntimes aconsegueixen una dimensió profunda quan tornen a l’entorn on van ser creades. El lied, sovint desestimat en grans sales i mal utilitzat com a mitjà per acostar-se a les grans estrelles de l’òpera, es comprèn de debò en condicions apropiades (un aplaudiment per al festival per proporcionar els textos i les seves traduccions). A més, és probable que el viatge abstracte, circular i de transformació proposat per Pujolràs i Glidden sobre la música interna i el silenci extern no tindria el mateix sentit si no es pogués experimentar gairebé a la pell, en la intimitat d’una sala que acull només seixanta persones.

Impacte i transcendència

Al costat de la qualitat de l’instrument d’Irene Mas, la plenitud que ha aconseguit Marc Serra, i els moments de profunda transcendència del recital de Pujolràs i Glidden (incloent-hi l’espiritualitat d’un bell Spiegel im Spiegel de Pärt i el misteri de L’art de la fugida de Bach), un dels moments més impactants va ser la presentació disruptiva i reveladora del 4’33” de John Cage, interpretat pel duo de violes. Aquesta essència radical es va convertir en un tribut alegre al valor de compartir l’experiència silent durant més de quatre minuts.

Un Festival Artesanal

Música als Masos és un excel·lent exemple de proposta artesanal en el millor sentit de la paraula, duta a terme amb passió i dedicació. Aquí, els músics se senten còmodes, el repertori català sona de manera natural i sense necessitat de commemorar efemèrides, i podem celebrar el talent local mentre apreciem el patrimoni cultural del país i gaudim de la bellesa de l’entorn. Sens dubte ens han convençut.

Related posts

Una Celebració Musical: Tradició i Innovació en Concert

Reflexions sota un cel de núvols: l’art i la natura

La Resiliència d’una Llibreria: Rebirth After the Flood