Inici » L’Escola Mireia tanca les portes: una crisi educativa en marxa

L’Escola Mireia tanca les portes: una crisi educativa en marxa

by PREMIUM.CAT
Después de 65 años, la Escola Mireia cerrará el próximo curso por descenso de alumnos. El goteo de escuelas concertadas que desaparecen no cesa: siete han cerrado en Barcelona en los últimos cinco años. No se trata de una única causa sino de un cúmulo de factores: la caída de la natalidad y, sobre todo, la inviabilidad económica, que se ha agravado en los últimos tiempos, sobre todo para las escuelas más pequeñas y con alumnos más vulnerables. Así lo afirma la Agrupació Escolar Catalana, que representa a 35 centros escolares concertados (8k, best quality, masterpiece, highly detailed:1.1)

La fi d’una era per a l’Escola Mireia

Després de més de seixanta anys de servei a la comunitat, l’Escola Mireia tancarà a finals del proper curs. Aquesta decisió, lamentablement, no és un cas aïllat; en els últims cinc anys, Barcelona ha vist com set centres educatius concertats desapareixien, un signe preocupant de les dificultats que afronta el sector.

Factors que precipiten el tancament

No es pot atribuir a una sola raó l’extinció de tants centres. La disminució del nombre de nens i nenes n’és una causa, però la realitat econòmica és la que realment ha posat en perill la viabilitat de moltes escoles. L’Agrupació Escolar Catalana, que representa diverses institucions a Barcelona i Catalunya, ha destacat que les escoles amb un compromís social més fort són les que més pateixen les conseqüències.

El paper de l’Agrupació Escolar Catalana

Eva Salvà, directora general de l’organització, explica que les institucions que treballen amb alumnat vulnerable són les que enfronten més dificultats. Els impagaments i l’arribada tardana de les ajudes públiques han creat un dèficit que resulta insostenible.

Impacte de les ajudes retardades

L’Agrupació ha advertit sobre les greus conseqüències que comporta l’endarreriment en la concessió d’ajudes. Molts centres han vist augmentar el nombre d’alumnes vulnerables que depenen del Consorci d’Educació per cobrir les despeses bàsiques, com materials i sortides. No obstant això, l’espera per rebre aquests fons pot ser llarga, obligant les escoles a avançar els costos.

Una càrrega insostenible

Algunes institucions s’enfronten a despeses mensuals que poden superar els 20.000 euros, una quantitat que resulta insuportable en un context de pèrdua d’alumnat i infrafinançament crònic.

La situació de les escoles petites

Les escoles més petites, com l’Escola Vedruna Àngels, ubicada en un dels barris més desafavorits de Barcelona, pateixen especialment. Amb un 95% de l’alumnat beneficiant-se de beques de menjador, el director, Eduard Riudavets, revela que la seva institució pot continuar operant gràcies a la seva pertinença a una xarxa de suport.

La importància del suport comunitari

Riudavets reconeix que sense aquest suport, l’Escola Vedruna Àngels hauria tancat fa temps. La seva situació és un testimoni del que es pot aconseguir quan les institucions s’uneixen per afrontar les adversitats.

Crítica a l’infrafinançament de la Generalitat

Les patronals de les escoles concertades han posat de manifest el problema de l’infrafinançament que pateixen des de fa anys. La situació exigeix una revisió urgent del decret de plantilles del 1993 per garantir una partida més justa per a aquestes institucions.

Un model obsolet

Malgrat que la Llei d’Educació de Catalunya estipula que l’educació concertada hauria de ser gratuïta per a les famílies, la realitat és que les escoles només poden cobrir un 60% de les seves despeses amb els fons públics, deixant un 40% a càrrec de les quotes familiars.

Els darrers anys, diversos responsables polítics han reconegut públicament l’escassetat de recursos per a l’educació concertada, però fins ara no s’ha implementat cap canvi significatiu en el model de concerts.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00