Els preus en alça: una nova realitat
En els darrers tres anys, el cafè i el cacau han experimentat un increment de preus del 32,5%, convertint-se en productes de gran interès per als lladres a Catalunya. Aquesta tendència no només reflecteix un canvi en la percepció dels consumidors, sinó que també planteja seriosos reptes per a la indústria de la restauració, que busca maneres d’absorbir els costos sense carregar-los directament sobre els clients.
Factors darrere de l’augment
L’Índex de Preus de Consum (IPC) de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha revelat que l’augment dels preus del cafè i el cacau és notablement superior al 4,75% que es va registrar durant la dècada anterior. Diversos factors han contribuït a aquest fenomen, incloent-hi el canvi climàtic, que ha provocat sequera en les regions productores, així com una creixent demanda mundial, especialment en mercats asiàtics, que han alterat les dinàmiques de preu.
La situació dels productors
Els gremis del Cafè de Catalunya i de Pastisseria de Barcelona han expressat preocupació per la situació actual. A més de la necessitat de reduir marges de benefici, han reconegut que és inevitable que els preus finals al consumidor augmentin. La pèrdua de rendibilitat en cultius de cacau a Àfrica ha estat un dels factors clau, amb tempestes i onades de calor que han afectat la producció.
Repercussió en el sector de la restauració
El mestre xocolater, Lluc Crusellas, ha confirmat que aquest any aplicarà un petit increment en el preu de les mones, tot i que espera que la qualitat del producte continuï sent la seva prioritat. Crusellas ha destacat que la Pasqua és un moment per premiar la fidelitat dels clients, intentant mantenir preus accessibles malgrat les pressions del mercat.
Les expectatives de futur
El president del Gremi del Cafè de Catalunya, Carlos Gotor, ha explicat que l’augment del preu del cafè aràbica s’ha duplicat en un any, i el robusta ha augmentat entre un 40% i un 50%. Els problemes logístics i la incertesa geopolítica han complicat encara més la situació. Gotor ha destacat la necessitat d’una millor previsió de compra per gestionar els costos, anticipant que la qualitat del producte ha de millorar en resposta a l’augment de preus.
El robatori com a reflexe de la crisi
El cafè s’ha convertit en el tercer producte més robat a Catalunya, un fenomen que s’ha relacionat directament amb l’augment de preus. L’informe de STC (The Source Tagging Company) revela que la xocolata ocupa la cinquena posició, indicant que l’estrès econòmic ha portat a un augment dels furts en productes essencials.
Conclusió: adaptació a un nou escenari
Amb els preus del cafè i el cacau en constant fluctuació, la indústria haurà d’adaptar-se a aquest nou escenari. La qualitat del producte, la innovació en els processos de producció i la capacitat d’ajustar els preus seran clau per afrontar els reptes que es presenten. A mesura que els consumidors busquen noves experiències de sabor, el sector ha d’estar preparat per oferir un valor afegit davant d’un panorama econòmic cada vegada més incert.