Inici » L’impacte del consum d’aliments tradicionals a Mallorca: una mirada actualitzada

L’impacte del consum d’aliments tradicionals a Mallorca: una mirada actualitzada

by PREMIUM.CAT
un munt de menjar fregit assegut a sobre d'un paper al costat d'una falca de llimona i un ganivet, Carpoforo Tencalla, fotografia de menjar, un pastel, hiperrealisme

Anàlisi recent sobre el consum alimentari a les Balears

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, mitjançant la seva Direcció General de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, ha dut a terme un exhaustiu estudi sobre les preferències dels consumidors mallorquins pel que fa als aliments tradicionals de les Illes Balears. Aquest informe, que abasta el període del 2016 al 2023, proporciona una visió clara sobre com ha evolucionat el consum d’aquests productes al llarg dels anys.

Metodologia de l’estudi

L’estudi es fonamenta en una enquesta realitzada el 2023, que va recollir les opinions de 1.019 consumidors d’aliments, aconseguint una precisió del ± 3% i un nivell de confiança del 95%. Les variables analitzades inclouen sexe, edat, lloc de naixement, residència i punts de compra dels aliments.

Classificació dels aliments tradicionals

Els aliments tradicionals de les Illes Balears s’han agrupat en tres grans categories: els productes de forn i pastisseria, els aliments vegetals i els productes carnis. Entre els primers s’inclouen el pa pagès, les galletes d’oli i els robiols. En el segon grup, destaquen la tomàtiga de ramellet i les taronges de Sóller, mentre que els productes carnis comprenen la sobrassada i la botifarró.

Tendències en el consum de productes de forn

Segons l’informe, un notable 91,3% dels enquestats afirma comprar pa pagès almenys un cop a l’any, seguit de les panades (84,8%) i les galletes d’oli (84,5%). Tot i això, s’ha detectat una disminució en la freqüència de compra d’aquests productes en comparació amb l’any 2018.

Productes vegetals: una creixent popularitat

Els aliments vegetals han experimentat un augment en la seva demanda, amb les taronges de Sóller que han passat del 53% al 62,6% en les compres. La tomàtiga de ramellet continua sent la preferida amb un 93,8% de consumidors que la compren de manera regular.

Consum de productes carnis: una tradició arrelada

En el cas dels productes carnis, la sobrassada és comprada pel 85,6% dels consumidors, mentre que la porcella arriba al 73,5%. Aquestes dades reflecteixen una forta connexió amb les tradicions locals, especialment entre aquells que han nascut a les Illes.

Reflexions sobre el futur del consum alimentari

Joan Llabrés, director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, ha destacat la importància d’aquesta tendència, subratllant que ‘l’estudi revela un interès creixent dels consumidors per adquirir aliments tradicionals’. Això obre la porta a una major col·laboració entre la indústria agroalimentària i el sector minorista per garantir que els productes locals siguin valorats i reconeguts adequadament.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00