Lluita per un Habitatge Digne: Reviuen les Esperances a Barcelona

La Crisis Habitacional Creix a Barcelona

A mesura que Barcelona continua evolucionant, l’accés a un habitatge digne s’ha convertit en un tema candent. En l’última dècada, els preus de lloguer i compra han incrementat més d’un 30%, portant a la ciutat a una veritable emergència habitacional. Amb un lloguer mitjà que supera els 1.000 euros, més de 40.000 famílies han patit desnonaments, la majoria d’elles de pisos pertanyents a grans propietaris amb múltiples immobles.

El Conveni ESAL: Una Llum d’Esperança

L’any 2020, per fer front a aquesta situació crítica, diverses entitats d’habitatge social, juntament amb l’Ajuntament de Barcelona, van signar un conveni anomenat ESAL. L’objectiu era ràpidament abordar les necessitats d’habitatge mitjançant l’establiment de lloguers protegits i projectes d’habitatge cooperatiu. Tot i que les primeres etapes del conveni van avançar de manera prometedora, la seva implementació es va veure frenada amb l’arribada del nou govern socialista el 2023.

Reactivació i Nou Compromís

Recentment, gràcies a la pressió exercida per les organitzacions d’habitatge cooperatiu, el govern municipal ha pres mesures per reiniciar la rehabilitació i construcció d’edificis previstos al conveni. També s’ha millorat l’ajuda financera per a projectes de rehabilitació i petites promocions, així com la valoració de les necessitats d’habitatge social.

Importància del Conveni ESAL

El conveni ESAL no només estableix la construcció i rehabilitació de 1.000 habitatges durant els pròxims deu anys, sinó que també regula la cessió d’ús de sòls municipals per a habitatge assequible. D’aquests habitatges, un 60% estarà destinat al lloguer social, mentre que el 40% serà per cessió d’ús, garantint l’accés a l’habitatge per a aquells que més ho necessiten.

Avançaments i Retards

Des de la signatura del conveni, 600 habitatges han estat cedits i es troben en diferents fases de construcció. No obstant això, el conveni va quedar estancat durant més de 18 mesos amb l’entrada del nou govern. Aquest aturament ha generat una reacció forta per part d’organitzacions com Habicoop i la Xarxa d’Economia Solidària, que han mobilitzat esforços per exigir el compliment del conveni.

Mocions i Compromisos Futurs

A finals del 2024, el Ple municipal va aprovar una moció que compromet l’Ajuntament a cedir els 400 habitatges restants per assolir l’objectiu de 1.000 habitatges per al 2030. A més, s’ha proposat un nou acord per ampliar la construcció d’habitatge social en els anys següents.

Perspectives de Futur

Glòria Rubio, membre d’Habicoop, destaca que la pròrroga del conveni és essencial per a la seva continuïtat i l’augment de l’habitatge social. La seva visió és clara: l’habitatge ha de ser un bé comunitari, gestionat de manera democràtica i accessible per a tothom.

Accés a Habitatges Cooperatius

Els interessats a accedir als habitatges han de formar part del registre de sol·licitants d’habitatges de protecció oficial de Barcelona. A més, ser sòcies de la cooperativa que gestiona els habitatges és un requisit essencial, juntament amb el compliment dels criteris d’admissió establerts.

Reproducció del Model a Catalunya

Rubio afirma que el model ESAL pot ser replicat en altres regions de Catalunya, donada la seva efectivitat. La voluntat política és clau per implementar polítiques d’habitatge cooperatives i comunitàries que beneficiïn a les poblacions locals.

Related posts

El Viatge en Tren: Un Reflex de Desigualtat Catalana

L’estratègia de Trump: Groenlàndia com a clau geoeconòmica

La Revolució Nocturna de Tortosa: Records d’una Era daurada