Introducció
L’obra de l’escultor Innocenci Soriano-Montagut és una expressió artística que abasta diversos temes i tradicions. Amb un estil mediterrani, l’escultor va crear peces plenes de força i vitalitat. En aquest article, explorarem les característiques de la seva obra i els temes que va representar.
Temes relacionats amb el món del treball
Una de les temàtiques presents en l’obra de Soriano-Montagut és el món del treball. A través de les seves escultures, l’artista representa costums i tradicions relacionades amb diferents oficis i professions. Aquesta representació del treball és un homenatge a la importància de la feina i la dedicació en la societat.
Temes relacionats amb la dona
Un altre grup de temes que es troben en l’obra de Soriano-Montagut està relacionat amb la dona. L’escultor retrata les dones tal com són, mostrant la seva bellesa i força. A través de les seves escultures, Soriano-Montagut celebra la figura femenina i la seva importància en la societat.
Bustos i jocs infantils
Els bustos són una part important de l’obra de Soriano-Montagut. Amb detalls subtils i una gran habilitat tècnica, l’escultor captura la personalitat i l’essència dels seus subjectes. A més dels bustos, Soriano-Montagut també representa jocs infantils, capturant la innocència i la joia de la infància en les seves escultures.
Temes religiosos
La temàtica religiosa també està present en l’obra de Soriano-Montagut. A través de les seves escultures, l’artista explora la espiritualitat i la fe, representant figures i símbols religiosos amb gran detall i expressió. Aquesta exploració de temes religiosos reflecteix la importància de la religió en la vida de moltes persones.
La restauració de l’estàtua La Viola
Durant el període de 1983-87, l’Ajuntament d’Amposta va emprendre accions per a refondre en bronze l’estàtua coneguda com La Viola, obra de Soriano-Montagut. Després de diverses converses i amb el suport de la Diputació, es va aconseguir una subvenció per a la restauració de l’estàtua. L’estàtua va ser situada al Parc Municipal d’Amposta, tal com havia estat col·locada originalment per l’autor.
El origen de l’estàtua La Viola
L’estàtua La Viola va ser creada per Soriano-Montagut a Salamanca l’any 1936. Després de guanyar el primer premi Nacional d’Escultura a Madrid amb aquesta obra, l’artista va decidir donar-la a la ciutat d’Amposta com un homenatge a les primeres escoles públiques i al seu amic Miquel Granell. L’estàtua va ser col·locada al Parc Municipal davant de l’edifici de les escoles, un lloc que tenia un significat especial per a Soriano-Montagut.
Homenatge a Miquel Granell
Miquel Granell, amic íntim de Soriano-Montagut, va ser una figura clau en la seva carrera artística. Granell va ajudar l’escultor a entrar en el món de l’art a Madrid i va intercedir davant del rei perquè Amposta aconseguís les primeres escoles públiques. Com un homenatge a la memòria de Granell, Soriano-Montagut va col·locar l’estàtua La Viola davant de l’edifici de les escoles, un lloc que tenia un significat especial per a tots dos.
La restauració de l’estàtua
Amb el pas del temps, l’estàtua La Viola va patir danys a causa de l’exposició a les inclemències del temps. Però gràcies als esforços del professor de dibuix de l’Institut Ramon Berenguer IV, l’estàtua va ser recuperada i restaurada. Després de la restauració, l’estàtua va ser col·locada a l’entrada de l’Institut, on va romandre durant alguns anys.
La inauguració de l’estàtua
Finalment, el dissabte 6 de juny de 1987, l’estàtua La Viola va ser inaugurada al Parc Municipal d’Amposta, al seu lloc original. Aquesta inauguració va ser un moment especial per a la ciutat i per a tots els que havien treballat en la restauració de l’estàtua. Avui en dia, l’estàtua La Viola continua sent un símbol de la cultura i la història d’Amposta, recordant-nos la importància de la tradició i la creativitat en l’art.