Revelacions impactants sobre el tràfic de diamants
La revista Alternativas Económicas, coneguda per la seva rigorositat, ha publicat recentment un dossier que aborda l’escandalós negoci dels diamants de sang, un assumpte que ha tornat a la primera plana després de dues dècades d’oblit. Aquest reportatge destaca la figura de Jordi Cinca, exministre andorrà de Finances, com un actor clau en una trama que va portar a la mort de milers de persones a Sierra Leone.
Alternativas Económicas: un mitjà de prestigi internacional
Fundada a París l’any 1980, la revista ha estat un referent en l’anàlisi econòmica tant a França com a nivell internacional. La seva edició en espanyol, que existeix des del 2013 sota la direcció de Andreu Missé, ha estat reconeguda amb premis com el Ciutat de Barcelona de Mitjans de Comunicació, consolidant així la seva influència entre els professionals del sector.
El paper d’Andorra en el tràfic il·legal
La publicació subratlla la importància de la seva investigació sobre Andorra, un petit país amb un sistema financer que ha estat qualificat com a opac i potencialment paradís fiscal. Cinca, que va dirigir Orfund entre 1996 i 2000, va estar al centre d’aquesta controvertida xarxa que facilitava el tràfic de diamants obtinguts mitjançant pràctiques d’esclavatge.
Un trajecte professional ple de controvèrsies
La carrera política de Cinca ha estat marcada per diversos càrrecs importants, incloent la seva posició com a portaveu del Govern andorrà i ministre de Finances. Els seus anys a Crèdit Andorrà i la seva actual presidència del Fons de Reserva de Jubilació han estat objecte d’examen, especialment en relació amb les seves connexions amb Orfund.
Crims de lesa humanitat i la impunitat
Segons el dossier, la implicació de Cinca en els crims comesos durant el conflicte a Sierra Leone està ben documentada. Tanmateix, l’exministre es troba fora de la jurisdicció del procés judicial a Espanya, un fet que ha generat polèmica i ha suscitat crítiques sobre la limitació de la jurisdicció universal.
El circuit del diner il·legal
Alternativas Económicas explica que Cinca no només va jugar un paper a Orfund, sinó que també va adquirir una companyia panamenya, Mariette Holdings, que podia haver facilitat el blanqueig de diners obtinguts de la venda dels diamants de sang. Els investigadors creuen que aquesta estructura empresarial va ser fonamental per ocultar les transaccions il·legals.
Respostes i negacions
Davant de les greus acusacions, Jordi Cinca ha defensat la seva innocència, qualificant les acusacions com un ‘muntatge’ dissenyat per desacreditar-lo. Aquesta reacció obre un debat sobre la responsabilitat política i empresarial en el context dels drets humans i el comerç internacional.
Una mirada crítica al sistema financer
La investigació d’Alternativas Económicas serveix com un toc d’atenció sobre la necessitat de transparència en els sistemes financers globals. La connexió entre Andorra i els diamants de sang és un recordatori de com les estructures d’impunitat poden perpetuar la violència i l’explotació en el món.