Una caminada pel Japó: una experiència plena d’estímuls
Passejar per les urbs del Japó és una experiència enriquidora gràcies a l’abundància de restaurants i botigues de conveniència. En aquests comerços pots preparar uns fideus instantanis fins a prendre’t un cafè gelat acompanyat de galetes de te matxa. Tot i això, una cosa que crida l’atenció és l’escassetat de papereres o contenidors als carrers, fins i tot a Tòquio.
Neteja als carrers sense papereres: Un misteri japonès
Tot i la falta de papereres públiques, els carrers japonesos es mantenen sorprenentment nets. Al Japó, les normatives de reciclatge són molt rigoroses: el plàstic, el paper i les deixalles orgàniques s’han de rebutjar en dies específics de la setmana. Aquestes normes se segueixen amb gran rigidesa i està prohibit llençar escombraries fora dels horaris establerts.
Un succés que ho va canviar tot: L’atac amb gas sarín
L’absència de papereres a llocs públics es remunta a un tràgic esdeveniment de la història recent del Japó. El 20 de març del 1995, durant l’hora punta matutina, el sistema de metro de Tòquio va ser blanc d’un atac amb gas sarín executat per membres del grup Aum Shinrikyo. Segons informa Gizmodo, aquest atac va deixar més de 5.000 ferits. Com que el gas sarí és inodor i incolor, els afectats no se’n van adonar fins que van començar a aparèixer els símptomes. Per prevenir futurs atacs, es van retirar moltes papereres i contenidors.
Mesures de seguretat reforçades
Tot i que han passat molts anys des d’aquell atac, les mesures de seguretat a les estacions de metro s’han mantingut. Avui dia, no és fàcil trobar papereres, encara que algunes estacions tenen petits receptacles d’escombraries a prop de les màquines expenedores de bitllets.
La cultura de la neteja al Japó
Una de les raons per les quals els carrers del Japó estan tan nets és la responsabilitat personal dels seus ciutadans. Des de primerenca edat, els nens a les escoles participen en rituals de neteja. Aquest hàbit també s’estén a esdeveniments esportius, on és comú veure els aficionats netejant els estadis després d’un partit. Exemples d’això es van veure als mundials de futbol al Brasil (2014) i Rússia (2018).
Una tradició espiritual
El compromís japonès amb la neteja també es relaciona amb la tradició del budisme zen, que promou la idea que mantenir la higiene és essencial per a la salut. Aquest mantra ha perviscut a la societat japonesa i es reflecteix en la seva quotidianitat.