Montserrat Esquerda: Transformant la Formació Sanitària amb Humanisme

Un Nou Capítol en la Seva Trajectòria

La trajectòria professional de Montserrat Esquerda Aresté ha estat marcada per la seva dedicació a la pediatria, l’ensenyament, la bioètica i el compromís amb l’acció catòlica. Ara, a la seva maduresa professional, accepta el repte de liderar la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna, una institució que busca integrar valors humanistes en la formació dels futurs professionals sanitaris.

La Importància de la Formació i l’Humanisme

Amb 55 anys, Esquerda reflexiona sobre la seva responsabilitat de transmetre coneixements i experiències a les noves generacions. La seva visió inclou un enfocament en la formació integral dels estudiants, que no només han d’excel·lir en aspectes tècnics, sinó que també han de desenvolupar una consciència humanista i ètica. “Quina millor oportunitat que fer-ho des d’una facultat que promou l’humanisme cristià?” afirma.

Un Enfocament Pràctic i Connectat

Esquerda continua mantenint una connexió directa amb la pràctica clínica a Sant Joan de Déu Terres de Lleida, una decisió que considera fonamental per estar al dia amb les necessitats sanitàries actuals. “La ràpida evolució del sector de la salut exigeix professionals que estiguin en sintonia amb la realitat”, explica.

Compromís amb la Bioètica

Des de fa deu anys, dirigeix l’Institut Borja de Bioètica, on ha estat una pionera en la defensa de l’ètica en la medicina. A més, presideix la Comissió de Deontologia del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, una posició que li permet influir en les normatives que guien la pràctica mèdica a Catalunya.

La Marca Blanquerna: Un Segell d’Excel·lència

El seu objectiu és que els estudiants portin la “marca Blanquerna” en el seu ADN, que implica combinar la tecnologia avançada amb una atenció humanista. “L’atenció a la salut no ha de ser només tècnica, sinó també compassiva i respectuosa amb les necessitats de cada individu”, comenta.

La Importància de la Compassió

Esquerda destaca la necessitat de formar professionals que no només siguin competents tècnicament, sinó que també siguin capaços de realitzar petits actes de bondat que marquin la diferència en moments difícils. “Busquem crear un entorn on els futurs metges i infermeres siguin capaços d’acompanyar els pacients amb compassió”, afegeix.

Desafiaments i Futur de la Salut

Els darrers anys han posat de manifest la importància de la salut mental i l’envelliment de la població com a grans reptes socials. “Necessitem professionals formats per afrontar aquestes crisis i per garantir un envelliment saludable”, subratlla.

Cap a una Medicina més Humana

Amb l’avenç de la digitalització, Esquerda creu que la medicina ha de recuperar el valor de la interacció humana. “Les situacions emocionals complexes no poden ser resoltes només amb tecnologia; necessitem un enfocament humanista per acompanyar els pacients”, reflexiona.

Una Visió Col·lectiva de la Mort

A l’hora de parlar de la mort, Esquerda defensa que és un procés comunitari i que els professionals sanitaris necessiten estar preparats per afrontar aquestes situacions amb empatia i sensibilitat. “No podem ignorar la importància de la mort en la formació sanitària”, adverteix.

Un Model de Col·laboració

La tradició de col·laboració entre el sector públic i privat a Catalunya és un exemple a seguir. “Una societat forta es construeix amb la implicació de tots els agents, tant públics com privats”, conclou, destacant la importància d’un model sanitari divers i inclusiu.

Related posts

La lluita per una fe inclusiva: un clam contra l’opressió

La crisi política a Puigcerdà: una trama de tensions i decisions inesperades

Desinformació i seguretat: un incendi que ens interpel·la