Mor l’expresident del Parlament Joan Rigol

Una vida dedicada a la política

A l’edat de 81 anys, ha mort Joan Rigol, exdiputat, exconseller i expresident del Parlament, segons ha informat ‘La Vanguardia’ i ha estat confirmat per l’agència ACN.

Nascut a Torrelles de Llobregat (Baix Llobregat) el 1943, Rigol va tenir una extensa trajectòria política. Va ocupar la presidència del Parlament entre el 1999 i el 2003, i també va ser membre del Congrés de Diputats i del Senat. Durant els dos primers governs de Jordi Pujol, va exercir el càrrec de conseller, primer a la conselleria de Treball i després a la de Cultura.

Un llegat polític destacat

A més del seu paper al Parlament, Rigol va ser president del partit Unió Democràtica durant 13 anys, del Pacte Nacional pel Dret a Decidir i va participar a les eleccions catalanes del 2017 amb Junts. El 2019, va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat en reconeixement a la seva destacada trajectòria política.

Formació i afiliacions polítiques

Rigol, home amb formació humanística i filosòfica, va obtenir un Màster en Administració i Direcció d’Empreses per ESADE, i va ser membre de l’Institut Espanyol d’Analistes d’Inversions. A més, posseïa doctorats en Teologia i Filosofia.

Es va afiliar a Unió Democràtica el 1976, convertint-se en el seu president des del 1987 fins al 2000. Durant la primera legislatura espanyola (1979-1980), va ser diputat al Congrés dels Diputats abans de ser nomenat conseller de Treball (1980-1984) i posteriorment conseller de Cultura (1984-1985) al govern de Jordi Pujol.

Contribucions al Parlament i més enllà

Després del seu pas pels dos primers governs, Rigol va ser diputat al Parlament durant quatre legislatures consecutives fins al 2003. També va exercir com a senador en representació de la Generalitat del 1993 al 1999. A l’inici de la sisena legislatura catalana, va ser elegit president del Parlament, càrrec que va ocupar fins al 2003, succeint a Joan Reventós.

Després de la ruptura de la coalició entre Convergència i Unió el 2015, Rigol va deixar la militància d’UDC i es va unir a Demòcrates de Catalunya. El seu compromís humanista el va fer formar part de diverses entitats socioculturals, des de la Fundació Olof Palme a l’Institut d’Humanitats, la Fundació Joan Maragall o Òmnium Cultural.

Related posts

Una Celebració Musical: Tradició i Innovació en Concert

Reflexions sota un cel de núvols: l’art i la natura

La Resiliència d’una Llibreria: Rebirth After the Flood