Preus Alimentaris Per als Més Vulnerables: Un Retrat de la Situació Global

El Retrat Actual

Segons l’informe Price Shocks, publicat per l’organització humanitària internacional World Vision, els preus dels aliments continuen posant en una situació de vulnerabilitat a les poblacions més necessitades, mantenint-se en nivells superiors als anteriors a la pandèmia del Covid-19.

Aquests increments de preus afecten de manera especial els països amb condicions socioeconòmiques més fràgils, especialment aquells afectats per conflictes armats, fenòmens climàtics extrems i desplaçaments massius de població.

Anàlisi Comparativa

L’estudi dels preus dels aliments a partir de setembre del 2023 revela que el temps de treball necessari per adquirir una cistella d’aliments a països com Austràlia, Irlanda o Singapur equivaldria a 1,5 hores de treball, mentre que a països com Burundi o la República Centreafricana aquesta mateixa cistella representaria 36 dies i 25 dies de treball, respectivament, per a un treballador mitjà.

La directora de Resposta a la Fam Mundial de World Vision, Mary Njeri, subratlla que aquestes dades posen de manifest una crisi alimentària alarmant que ha conduït a 35 milions de persones a una situació d’emergència alimentària.

Factors Deteriorants

A més dels efectes econòmics del Covid-19 i dels conflictes armats com el que es viu a Ucraïna, els fenòmens climàtics extrems i altres tensions geopolítiques exacerben encara més la vulnerabilitat de les poblacions afectades, dificultant-los l’accés als aliments bàsics.

Els conflictes persistents en molts països no només provoquen un augment localitzat dels preus dels aliments, sinó que també augmenten la dificultat per a les famílies per accedir a aliments o trobar refugi i seguretat per viure i cultivar.

L’Anhel de Pau i Seguretat

En aquest 2024, és crucial que les famílies més vulnerables rebin el suport necessari per aconseguir la pau i la seguretat alimentària. La comunitat internacional ha de prendre mesures decisives per assegurar que cap nen o nena pateixi fam.

Malgrat la necessitat urgent d’una inversió estimada entre 39.000 i 50.000 milions de dòlars anuals per evitar la mort de milions de nens menors de 5 anys, només una fracció d’aquesta quantitat s’ha destinat a intervencions concretes amb aquest objectiu des del 2015.

Conseqüències Humanes

Mary Njeri destaca que els nens i nenes exposats a situacions de conflicte i fam tenen un risc major de veure’s obligats a casar-se o a treballar en edats molt primerenques, posant en perill el seu desenvolupament i benestar.

Related posts

Àrnica: Un Viatge Natural i Cultural pels Pirineus

Laureà Dalmau: Un Mèdic i Polític Gironí en el Recerca Històrica

Vallcarca, el nou epicentre de la lluita treballadora