Proposta de l’alcalde de Barcelona: augmentar taxa turística a creueristes en trànsit

Jaume Collboni y la tasa turística

L’alcalde de Barcelona, ​​Jaume Collboni, ha suggerit incrementar la taxa que paguen els creueristes que romanen a la ciutat per menys de 12 hores. Actualment, aquests visitants abonen 4 euros addicionals per la taxa municipal, però Collboni proposa que aquesta xifra augmenti.

Estudi i justificació

Durant una entrevista amb El País, Collboni va revelar que ja s’han fet estudis sobre el cost que haurien de pagar les embarcacions a causa de l’ús intensiu de l’espai públic que fan. Segons l’alcalde, és vital que les despeses de manteniment de la ciutat no recaiguin exclusivament als residents i als seus impostos.

A més, en declaracions posteriors, Collboni ha explicat que demanarà al Parlament que elimini el límit actual de la taxa turística, cosa que permetria a aquests turistes fer una “contribució extraordinària” en funció de l’empremta que deixen a la ciutat.

Augment de recaptació

El juny passat, l’Ajuntament de Barcelona va aprovar una pujada al recàrrec de la taxa turística fins al màxim permès de 4 euros diaris a tots els allotjaments. Aquesta mesura portarà a una recaptació aproximada de 115 milions d’euros, 75 milions dels quals provenen del recàrrec i 20 milions de l’impost general. Actualment cada creuerista paga un total de 7 euros per la taxa turística general de Catalunya i el recàrrec de l’Ajuntament de Barcelona. Tot i això, aquesta xifra podria augmentar amb la nova proposta de Collboni.

Impacte dels creueristes

Segons l’alcalde, uns 1,5 milions de creueristes d’escala visiten Barcelona anualment. Segons Collboni, aquestes xifres impliquen inversions considerables en el manteniment de l’espai públic. L?alcalde va explicar que l?objectiu d?incrementar les taxes no és descoratjar aquests turistes, sinó que contribueixin adequadament als costos del seu impacte en àrees com Ciutat Vella i el litoral.

Contribució justa

Jaume Collboni argumenta que no pretén limitar l’arribada d’aquests visitants a Barcelona, ​​sinó que paguin tot just per gaudir de la ciutat. Ha destacat que aquestes contribucions ajudarien a finançar inversions a 15 zones d’alta afluència turística definides pel consistori. “No busquem un turisme que contravingui viure a la ciutat, ja que afecta negativament el dret a l’habitatge i desplaça la joventut de classe mitjana”, ha afirmat l’alcalde.

Pel que fa a la possible reducció de creuers i creueristes, així com l’eliminació d’alguna terminal del Port de Barcelona, ​​Collboni ha refredat aquestes opcions de moment. Tot i que va esmentar aquesta possibilitat al maig, va aclarir que abans d’avançar en negociacions amb el port, cal que es formi un nou Govern a la Generalitat.

Eliminació de pisos turístics

Sobre l’eliminació de pisos turístics a la ciutat, Collboni destaca la seva ferma intenció d’aconseguir-ho. Davant la inquietud que el decret de la Generalitat pogués ser invalidat, Collboni va subratllar que es protegirà jurídicament aquest pla des de la normativa urbanística. L’alcalde insisteix en la determinació d’arribar fins al final i eliminar totes les llicències per a habitatges turístics en edificis complets per a l’any 2028. ‘La planificació és anul·lar totes les llicències’, va reivindicar Collboni.

Related posts

Detencions a Pallars Sobirà: un cas de tràfic de drogues

Facilitats de Mobilitat per a les Festes de Sant Jordi a Alcoi

El derbi català: un enfrontament clau amb horaris polèmics