Recordant un Govern Pioner: Una Commemoració Necessària

Un Retrobar Històric

El 23 de juliol va marcar la presentació d’una iniciativa commemorativa promovuda per la Fundació Gabriel Alomar, la Fundació Darder Mascaró i el Col·lectiu Aurora Picornell. L’objectiu? Retornar a la memòria col·lectiva l’experiència del primer Pacte de Progrés, que entre 1999 i 2003 va encapsular un govern plural a les Illes Balears compost per PSIB-PSOE, PSM i Esquerra Unida-Els Verds, amb la col·laboració parlamentària d’Unió Mallorquina.

Festa en Honor a Fructífers Resultats

El 6 de setembre se celebrarà un acte commemoratiu que pretén reivindicar el llegat d’aquell govern, presidit per Francesc Antich, que va ser pioner a l’Estat espanyol. Un govern plural que també va tenir la seva reixida a Menorca, Eivissa i Formentera, on les forces progressistes van exercir el poder sense el suport de la dreta, una dinàmica política que aportà valor i noves idees.

Innovacions i Rebutjament

Durant el seu mandat, l’equip de Govern va introduir mesures pioneres com la llei electoral «cremallera», i va establir l’ecotaxa, la qual, malgrat les crítiques de sectors conservadors, va marcar un gran pas en la protecció mediambiental. El Parc Natural de Llevant i altres reserves van néixer en aquest context, rebent resistències que van reflectir el fervor polític de l’època.

Creacions Institucionals

Un dels llegats més notables d’aquest període va ser l’establiment d’institucions que fins llavors havien trobat resistència per part del PP, incloent el Consell Econòmic i Social i l’Institut Balear de la Dona. A més, es va promoure un Institut de Salut Laboral amb una clara intenció de minimitzar els accidents laborals a través de la col·laboració amb els sindicats.

Dificultats i Resiliència

El mandat no fou exempt de reptes. Des de la severa sequera que va obligar a importar aigua fins a la dura oposició de l’Ajuntament de Palma, va ser un període de proves. A més, els esdeveniments globals, com els atemptats de setembre de 2001, van impactar negativament el sector turístic, exigint una adaptació constant per part del govern.

Context Actual i Reflexió

Ara, vint-i-cinc anys després, és important analitzar objectivament aquest període històric, en un moment on el bipartidisme semblava dominador. Les experiències d’aquell govern progressista ara adquireixen més rellevància davant les mobilitzacions ciutadanes que reclamen un canvi per fer front a la saturació turística i les polítiques controvertides del govern actual.

Una Nota de Solidaritat

Vull tancar aquest article amb un record especial per a Pablo González, el periodista basc que recentment ha recuperat la seva llibertat després d’una estada prolongada a la presó polonesa. La seva tornada a casa representa no només una victòria personal, sinó també una reafirmació de valors democràtics que sempre hem de defensar.

Related posts

Àrnica: Un Viatge Natural i Cultural pels Pirineus

Laureà Dalmau: Un Mèdic i Polític Gironí en el Recerca Històrica

Vallcarca, el nou epicentre de la lluita treballadora