La falta de pressupost obliga a ajornar la signatura dels contractes
La falta de recursos econòmics ha provocat un retard en la signatura dels contractes amb les empreses encarregades d’instal·lar prototips a la plataforma d’eòlica marina al golf de Roses, coneguda com a Plemcat. Segons una resolució de finals de març, la comissió del Plemcat ha informat que la concreció de les condicions dels contractes i la seva formalització han quedat temporalment ajornades fins a nou avís (https://www.softcatala.org/resum-de-textos-en-catala/). Aquesta situació és causada per la no aprovació dels pressupostos de la Generalitat que cofinancen el Plemcat. Tot i això, aquest retard no afecta la tramitació del projecte en si.
La falta de pressupost i les repercussions en el projecte
L’organització Acció Climàtica ha confirmat que el projecte continua en marxa, però reconeix que la falta de pressupost ha obligat a aturar algunes actuacions. Tot i rebre una subvenció de 30 milions d’euros de la convocatòria ‘Redmarinas’, el cost total del projecte s’estima en 80 milions d’euros. Els pressupostos aprovats pel Govern preveien una partida de 16 milions d’euros per a la plataforma d’assaig, però aquesta quantitat no ha estat suficient per cobrir totes les despeses. Això ha provocat que les prospeccions sobre el fons marí i els tràmits de licitació hagin hagut de ser ajornats.
Les empreses seleccionades per instal·lar prototips
Fa uns mesos, l’Institut d’Investigació en Energia de Catalunya (IREC) va seleccionar les tres empreses encarregades d’instal·lar prototips a la plataforma d’assaig Plemcat al golf de Roses. La companyia basca Sener, promotora del parc Tramuntana, va obtenir la millor puntuació, seguida de X1 Wind, una empresa catalana, i Esteyco, una empresa canària. A més, hi ha altres tres empreses en llista d’espera per si hi ha alguna renúncia.
Els objectius dels prototips i els terminis del projecte
Els prototips instal·lats a la plataforma d’assaig Plemcat tenen com a objectiu proporcionar informació sobre la viabilitat, l’impacte ambiental i la incidència en la biodiversitat dels molins marins. Aquesta informació serà utilitzada per avaluar els parcs comercials. Segons la convocatòria ‘Redmarinas’, es preveu que aquesta plataforma estigui operativa abans del 2025. No obstant això, el retard en la signatura dels contractes podria afectar els terminis anunciats i caldrà fer un seguiment de la situació.