Reus transforma taronges en melmelada per a la comunitat

Una nova iniciativa comunitària

L’Ajuntament de Reus ha iniciat una acció innovadora que consisteix en la recol·lecció de taronges dels 174 arbres plantats a les vies públiques de la ciutat. Aquesta collita es destina a la producció de melmelada, que es distribuirà a través del Rebost Social del Centre Social El Roser, així com a obsequis institucionals per a la ciutadania.

Col·laboració per un objectiu comú

Aquesta iniciativa és el resultat d’una col·laboració entre l’Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials i la Regidoria de Via Pública, amb la coordinació de la Fundació Espigoladors mitjançant el projecte ‘Urban(eat)a’. L’objectiu és identificar i aprofitar els fruits de l’arbrat urbà, promovent una gestió sostenible i inclusiva dels recursos alimentaris disponibles a la ciutat.

El futur de l’aprofitament urbà

A més de les taronges, ja s’està planificant la recol·lecció d’olives de les oliveres que es troben en el territori, amb la intenció de produir oli per al menjador social, així com la utilització de garrofes.

Beneficis múltiples de la collita

En les últimes setmanes, les Brigades Municipals han treballat intensament en la collita d’aquest fruit amb dos objectius fonamentals: per una banda, minimitzar l’impacte de les taronges caigudes sobre la neteja de la ciutat, i per l’altra, assegurar que les caixes de fruita arribin al Centre Social El Roser per al seu aprofitament.

Resultats fins ara

Fins ara, s’han recol·lectat uns 1.000 kg de taronges, que seran transformades en melmelada de taronja amarga gràcies a la Fundació Espigoladors, en col·laboració amb l’empresa d’inserció laboral Im-perfect.

Opinions dels responsables del projecte

Anabel Martínez, regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials, destaca que ‘aquesta iniciativa converteix unes taronges que fins ara eren residus en un producte útil’. A més, subratlla que aquest projecte contribueix a la lluita contra el malbaratament alimentari.

Per la seva banda, Daniel Marcos, regidor de Via Pública, afegeix que ‘l’aprofitament d’aquesta fruita forma part d’una estratègia d’economia social i solidària, alhora que ofereix solucions a les problemàtiques de brutícia que poden generar aquests fruits’.

Un model per a altres ciutats

‘Urban(eat)a’ es presenta com un model pioner que busca transformar l’aprofitament alimentari a les ciutats, a partir de la identificació i utilització dels fruits de l’arbrat urbà, fomentant així un sistema alimentari més sostenible i inclusiu.

Related posts

La lluita per una fe inclusiva: un clam contra l’opressió

La crisi política a Puigcerdà: una trama de tensions i decisions inesperades

Desinformació i seguretat: un incendi que ens interpel·la