Revisitem el Deute Global: Una Nova Oportunitat per a la Justícia Econòmica

12/03/2025 | 06:00 Me he dedicado a lo mismo durante 25 años: analizar y buscar una solución a los problemas de la deuda pública en los países, especialmente en los países más empobrecidos. Fue el final del siglo pasado cuando una charla de Arcadi Oliveres (quien, si no, el maestro) me sorprendió: los países del sur global pagaron a los países ricos más de seis veces lo que recibieron en la ayuda de desarrollo. La causa era esta deuda extranjera, de la cual apenas había escuchado. Una deuda que no permitía la (8k, mejor calidad, obra maestra, altamente detallada: 1.1)

Un Viatge de 25 Anys en la Lluita contra el Deute

Des de fa un quart de segle, el meu compromís ha estat analitzar i buscar alternatives als reptes del deute públic, centrant-me en les nacions més vulnerables. Va ser a finals dels anys 90 quan una conferència d’Arcadi Oliveres em va obrir els ulls: els països en desenvolupament del Sud global estaven retornant més de sis vegades el que rebien en ajuda internacional. Aquesta situació era deguda a un deute extern que dificultava la seva capacitat per afrontar emergències alimentàries i per invertir en sectors fonamentals com l’educació i la salut.

Testimonis que Il·lustren la Realitat del Deute

Recordo una conversa amb Victor Nzuzi, un educador i activista del Congo, que em va compartir la paradoxa del seu poble: mentre es construïa una imponent presa hidroelèctrica destinada a abastir mines, la seva comunitat seguia sense electricitat, i ell mateix no rebia salari a causa del deute derivat d’aquesta infraestructura. Un deute que reflecteix un sistema desigual, herència de l’esclavitud colonial, i que beneficia uns pocs a costa del benestar de milions.

Les Conseqüències de l’Endeutament Massiu

Entre els anys 80 i els 2000, aquesta càrrega de deute va forçar a milions a abandonar les seves llars, especialment a l’Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina. Aquella onada migratòria va incloure a moltes persones que cercaven una vida millor, fugint de les crisis econòmiques generades per deutes insostenibles.

Un Moment de Mobilització Històrica

El 12 de març del 2000, milers de ciutadans es van mobilitzar al voltant de les urnes electorals, especialment a Catalunya, en el que es coneixeria com la Xarxa Ciutadana per l’Abolició del Deute Extern. Més de 20.000 voluntaris van treballar incansablement per organitzar una consulta popular sobre la cancel·lació del deute dels països més empobrits. Malgrat ser prohibida dues setmanes abans de la seva celebració, la consulta va resultar en un acte massiu de desobediència civil.

L’Impacte de les Mobilitzacions del 2000

Aquesta consulta va atraure l’atenció de més de mig milió de votants a Catalunya i un milió a tot l’Estat, amb una majoria aclaparadora a favor de la cancel·lació del deute. Aquest èxit va contribuir a una mobilització global que va culminar amb la iniciativa Jubileu 2000, aconseguint que països rics, el Banc Mundial i el Fons Monetari Internacional perdonessin més de 130.000 milions de dòlars de deute.

La Persistència del Problema

Ara, vint-i-cinc anys després, ens enfrontem a una nova crisi del deute que torna a afectar les mateixes nacions, especialment a l’Àfrica, i que amenaça amb repetir els errors del passat. Actualment, 3.300 milions de persones viuen en països que destinen més recursos a pagar interessos del deute que a educació o salut.

Les Causes de l’Endeutament Actual

Si bé els governs i les elits locals tenen responsabilitat, els creditors, especialment els privats, també han imposat condicions severes i interessos elevats. La cancel·lació parcial del deute del 2000 no va abordar les causes estructurals que el generaven.

Reflexions sobre la Nova Crisi del Deute

És essencial preocupar-nos per aquesta nova onada de deute, no només per qüestions de justícia social, sinó perquè els recursos que haurien de finançar serveis públics i accions contra el canvi climàtic estan en mans d’inversors que busquen beneficis ràpids.

Un Any Jubilar: Una Oportunitat de Canvi

Amb el 2025 a la vista, es presenta una nova oportunitat per a la justícia econòmica. El papa Francesc ha instat els països rics a perdonar els deutes insostenibles, ressaltant que no es tracta d’una qüestió de caritat, sinó de justícia. Organitzacions i moviments socials estan mobilitzant-se per demanar la cancel·lació del deute i reformes al sistema financer internacional.

El Futur que Ens Espera

Malgrat les circumstàncies actuals, la coincidència d’un nou Any Jubilar, un moviment renovat per la justícia econòmica i la imminent Conferència Internacional de Finançament al Desenvolupament a Sevilla, obre una finestra d’oportunitat que no podem deixar passar. És un moment clau per redreçar el rumb de les polítiques econòmiques globals i buscar solucions sostenibles per als problemes del deute.

Related posts

Àrnica: Un Viatge Natural i Cultural pels Pirineus

Laureà Dalmau: Un Mèdic i Polític Gironí en el Recerca Històrica

Vallcarca, el nou epicentre de la lluita treballadora