Revivint la Història: La Restauració d’un Rellotge Obrer

Un Patrimoni Oblidat Ressorgeix

El barri de Can Batlló ha fet un pas significatiu cap a la preservació del patrimoni industrial amb la recuperació d’un antic rellotge que marcava el ritme dels llargs dies de treball a la fàbrica. Aquest rellotge, de la coneguda marca alemanya Lenzkirch, havia estat en l’oblit durant anys, ubicat al carrer de la Constitució, número 19.

Liderant la Restauració

Joan Antoni Molina, un jubilat i mestre rellotger de la Bordeta, ha pres la iniciativa de restaurar aquest emblemàtic rellotge. Molina ha compartit que, malgrat les dècades d’inactivitat, el mecanisme del rellotge estava en un estat sorprenentment bo, gràcies a la qualitat de la seva fabricació. ‘Ho he netejat, greixat i reparat el suport del pèndol’, explica, destacant que no va ser necessària una feina més extensa perquè el rellotge comencés a marcar l’hora novament.

Detalls de la Restauració

La restauració no només es limita al mecanisme. S’estan fent millores a l’esfera del rellotge ia l’estructura de fusta que l’envolta, tasques que estan a càrrec de les comissions d’Infraestructures i d’Art de l’Associació Can Batlló. Els treballs es fan als tallers autogestionats del barri, on la comunitat s’uneix per reviure aquesta peça d’història.

Un Rellotge amb Història

Investigacions realitzades per Molina revelen que el rellotge va ser fabricat en una localitat del sud-oest d’Alemanya, a la Selva Negra. A través de contactes amb una associació d’extreballadors de Lenzkirch, s’han recopilat dades que permeten datar el rellotge. S’estima que va arribar a Can Batlló entre 1906 i 1921, encara que la seva fabricació es remunta al 1897, com ho indica el número de sèrie gravat al mecanisme: 958.622.

Celebrant la Recuperació

La restauració està programada per completar-se a finals de febrer, moment en què el rellotge serà traslladat amb cura al seu lloc original. Aquest procés requerirà la col·laboració d’un grup de voluntaris per assegurar que el rellotge, per la seva antiguitat i el seu pes, sigui traslladat sense inconvenients. Per commemorar aquest esdeveniment, l´Associació Can Batlló està organitzant una festa popular que celebrarà la recuperació d´aquest símbol obrer, que tornarà a marcar el temps a La Bordeta… sempre que algú s´encarregui de donar-li corda cada setmana.

Related posts

El Viatge en Tren: Un Reflex de Desigualtat Catalana

L’estratègia de Trump: Groenlàndia com a clau geoeconòmica

La Revolució Nocturna de Tortosa: Records d’una Era daurada